Direct naar artikelinhoud
Drugscriminaliteit

‘Dikke Nordin van den Dam’ is spilfiguur van Antwerpse drugsmaffia

De politie onderzoekt de plek van een bomexplosie vlak bij Park Spoor Noord in Antwerpen. De aanslag wordt mogelijk gelinkt aan Nordin El H.Beeld Marc De Roeck

Drugsbaron Nordin El H. (32), op zijn Antwerps ‘Dikke Nordin van den Dam’, zit nu toch in de cel. De Belgisch-Marokkaanse drugsbaron die verdacht wordt van invoer van honderden kilo’s cocaïne en van een reeks granaataanslagen, is in Dubai gearresteerd. Wat Redouan Taghi is voor Nederland, is Nordin El H. voor het Antwerpse gerecht: een kopstuk van de drugsmaffia.

Procureur Franky De Keyzer had het in december 2019 in een interview met Het Laatste Nieuws aangekondigd toen hij het commando overnam van de provincie Antwerpen: “Wees gerust, we gaan ook achter de mannen in Dubai aan. Die kopstukken moeten niet denken dat zij daar met hun luxe en rijkdom veilig zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat welk land ter wereld de stempel wil krijgen van ‘veilige haven voor narcoterroristen’.”

De Keyzer reageerde op de aanhouding van de Nederlandse drugsbaron Redouan Taghi, de man die vanuit Dubai moorden op concurrenten en klikkers in het drugsmilieu regelde. 

Nordin El H. had toen beter moeten weten en zijn biezen pakken. Want voor Antwerpen stond ‘Dikke Nordin’ toen al boven aan de Wanted-lijst van de drugsmaffia die zich schuildhield/schuildhoudt in Dubai.

Van kleine drugsdealer in Antwerpen is Nordin El H. uitgegroeid tot organisator en financierder van cocaïnetransporten. Zijn rol komt aan het licht bij het onderzoek naar de patserige bodybuilder Frank De Tank. Hij regelde in de haven de uithaling van ladingen cocaïne. Een van zijn opdrachtgevers was Nordin El H., bijgenaamd ‘Dikke Nordin van den Dam’, naar de Antwerpse wijk waar hij opgroeide. Volgens het parket is ‘Dikke Nordin’ minstens bij drie transporten in 2016 betrokken. In totaal gaat het om de invoer van 750 kilo cocaïne.

Nordin El H. betaalt Frank de Tank en zijn medewerkers stevige bedragen om de cocaïne uit de container te halen. Een havenarbeider die de drugs overlaadt op de containerterminal, krijgt tienduizenden euro cash uitbetaald. 

Frank De Tank

Eind 2016 komt er echter een kink in de kabel. Een drugslading gaat verloren en Nordin El H. geeft Frank De Tank  de schuld. Hij eist de 400.000 euro die hij als voorschot aan De Tank had betaald, terug. Frank De Tank weigert, ook nadat een handlanger van Nordin El H. hem eens stevig onder handen had genomen. Kort erna ontploffen de eerste granaten aan het Antwerpse Park Spoor Noord.  Doelwit: de woning van de ouders van Nordin El H. in de Rupelstraat.

Nordin El H. is naar het buitenland gevlucht.Beeld HLN

Dikke Nordin slaat terug met een aanslag met brandbommen en kalasjnikovs tegen het appartement van De Tank in Brecht. Twee uitvoerders worden daarvoor veroordeeld maar op hun proces wordt over de opdrachtgever met geen woord gerept.

Nordin El H. komt soms ook origineler uit de hoek. Begin 2018 vinden Antwerpenaars ’s morgens een pamflet ‘Dood aan informanten’ achter hun ruitenwisser of in hun brievenbus. Op de lijst negen namen uit het netwerk van Frank De Tank. De reactie blijft niet uit. Een Nederlandse misdaadwebsite signaleert dat Nordin El H. al jarenlang samenwerkt met de Amerikaanse antidrugsbrigade DEA. Op de site werd ook de foto van Nordin El H. verspreid. Het bericht blijkt fake news te zijn. 

Nordin El H. reageert woedend wanneer Het Laatste Nieuws daarover bericht. Advocaat Hans Rieder daagt in opdracht van Nordin El H. de journalisten voor de rechtbank en eist 100.000 euro schadevergoeding wegens laster en eerroof. De rechtbank verwerpt de schadeclaim.

De puzzel klopt

Begin maart slaat de federale politie Antwerpen dan een grote slag. Bij 36 huiszoekingen in Antwerpen en Limburg worden tien verdachten gearresteerd. Onder hen Mehmet T. uit Genk, de man die na Frank De Tank de drugsuithalingen regelt in de haven. De politie ontdekt ook de leverancier van de granaten. De Albanees Fidan J. heeft in zijn appartement in de hippe Cadixwijk alles wat je nodig hebt voor een aanslag, tot en met een raketlanceerder en Semtex-springstof toe.

Opnieuw laat het Antwerpse parket zijn tanden zien na deze succesvolle operatie.

Kristof Aerts van het parket op 11 maart: “De leden van deze criminele organisatie kunnen gelinkt worden aan de invoer van minstens 1,5 ton cocaïne. Een van de vermoedelijk leiders van de organisatie verblijft permanent in Dubai.”

Op dat moment heeft de Antwerpse drugsbrigade zijn target Nordin El H. bijna beet. Alle contacten met de Dubai Police, met Buitenlandse Zaken, Interpol en de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten zijn gelegd. Door corona wordt de arrestatie nog enigszins vertraagd omdat enkele gesprekken worden bemoeilijkt. Tot het woensdagochtend dan toch lukt. Nordin El H. wordt door de Dubai Police gearresteerd. De man zou na zijn arrestatie de politie een stevige som geld geboden hebben om hem weer te laten lopen, maar dat mocht niet baten.

Bodybuilder en gewezen buitenwipper Frank De Tank.Beeld rv

Het Antwerpse parket zal aan de Verenigde Arabische Emiraten vragen om Nordin El H. over te dragen. Een klassieke uitlevering is niet mogelijk omdat België geen uitleveringsverdrag heeft met de Emiraten.

Who’s next

Blijft het bij deze ene arrestatie? Of moeten alle Antwerpse drugscriminelen die grote sier houden in Dubai, beginnen beven? Omar G. bijvoorbeeld, veroordeeld tot vijf jaar cel voor drugssmokkel, is in Dubai gesignaleerd. Enkele verdachten uit het grote drugsdossier met gewezen tv-presentator Frank Masmeijer hangen er rond de zwembaden van het chique Four Season’s Hotel in downtown Dubai. Terwijl die arme Frank Masmeijer de dagen van zijn negen jaar gevangenisstraf aftelt in zijn celletje in Beveren. Of moet de broer van bakker Z. uit Borgerhout dringend uitkijken naar andere oorden? Ook hij is veroordeeld tot zeven jaar cel voor drugssmokkel.

En hoe zou Mohamed El H. zich voelen. Hij woonde vroeger in Borgerhout tot zijn woning begin 2017 met granaten werd bestookt. De man werkt er tegenwoordig als expat, liet zijn advocaat onlangs op een proces weten.

Iemand die Dubai frequenteert getuigt: “Als je rondhangt in downtown Dubai kom je ze allemaal tegen. Ga maar eens eten bij Roberto’s of bij Zuma aan Happiness Street in het financiële centrum van Dubai. Je zal versteld staan hoeveel bekende gezichten uit het drugsmilieu je er tegenkomt. Zorg wel dat je geld bijhebt, want een paar honderd euro voor een etentje met twee ben je wel kwijt.”

Ook de veroordeelde Omar G. is op de vlucht.Beeld rv