Zuster Danielle vertelt over moment dat terroristen Franse kerk bestormen

Zuster Danielle, een non die aanwezig was toen de mannen binnenvielen en kon ontsnappen, kwam er zonder kleerscheuren van af.

lej, gjs

“Ze zijn heel bruusk binnengekomen”, vertelt ze. “Ze namen de ruimte in en praatten Arabisch. Ik heb een mes gezien. Alle aanwezigen in de kerk riepen tegen de daders dat ze niet beseften wat ze deden. De daders dwongen priester Jacques op de knieën. Toen hij weerstand bood, werden ze agressief. Ze hielden een preek aan het altaar en hebben die scène gefilmd. Toen ze agressief werden tegen de priester, ben ik vertrokken. Ik weet niet of ze beseften dat ik gevlucht was.” Zuter Danielle hield vervolgens een auto tegen.

Terreurorganisatie Islamitische Staat eist aanslag in Franse kerk op

© AP

De extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft dinsdag de bloedige gijzeling in een kerk nabij het Franse Rouen opgeëist.

Via zijn spreekbuis, het agentschap Amaq, liet IS weten dat de daders twee van zijn “soldaten” waren. “De twee uitvoerders van de aanslag op een kerk in Normandië waren soldaten van Islamitische Staat. Zij hebben de operatie uitgevoerd als reactie op de oproep van ISIS om landen te viseren die tot de internationale coalitie behoren die ons bestrijdt.”

De Franse president François Hollande had eerder al gezegd dat de aanval uitgevoerd werd door terroristen. “IS heeft ons de oorlog verklaard”, aldus Hollande luidens BFMTV.

De aanval op de kerk was een “schandalige terreuraanslag”, zei de president nog.

Aanslag in Franse kerk: één van daders formeel geïdentificeerd

© EPA

Deze foto van Adel Kermiche circuleerde dinsdag in verschillende Franse media.© Twitter

© AFP, Reuters, Photo News

© Reuters

© AP

© AFP

© Reuters

© Reuters

thumbnail:
thumbnail: Deze foto van Adel Kermiche circuleerde dinsdag in verschillende Franse media.
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Een van de twee jihadisten die dinsdag in het noordwesten van Frankrijk een priester in zijn kerk hebben vermoord, is geïdentificeerd als de 19-jarige in Frankrijk geboren Adel Kermiche. Dat deelde onderzoeksrechter François Molins dinsdagavond mee. De procureur bevestigde dat Kermiche in maart 2015 werd aangeklaagd wegens banden met een terroristische organisatie en onder huisarrest stond met een elektronische enkelband. De tweede dader is nog steeds niet formeel geïdentificeerd.

De gijzeling in de kerk in het Franse Saint Etienne du Rouvray vlakbij Rouen, begon om iets voor tien uur. Toen vielen twee mannen gewapend met messen de kleine kerk binnen. Op dat moment was er een mis bezig. De twee sloten onmiddellijk de deuren en gijzelden de vier gelovigen,onder wie twee zusters, en de priester die de mis voorging. Een derde zuster kon ontsnappen en sloeg alarm. Lees hier haar verhaal.

De Franse politie kwam massaal ter plaatse, en ook de speciale interventie-eenheden van Raid werden opgeroepen. Rond 11 uur konden de agenten de gijzeling beëindigden. De twee gijzelnemers werden gedood toen ze buiten kwamen op het kerkplein. Eén van hen riep "Allah Akbar" toen hij op de politie afstapte. Journalisten ter plaatse vertellen hoe ze een tiental schoten hoorden.

Priester gedood

Bij de gijzeling werd één gijzelaar gedood: de 84-jarige Jacques Hamel, die al 20 jaar lang priester was in de parochie. De gijzelnemers hebben zijn keel overgesneden. Ondertussen zijn er op Twitter de hashtags #JeSuisCatholique en #JeSuisPrêtre gelanceerd om priester Jacques te herdenken.

Ook de imam van het dorp reageerde op het overlijden. “Ik ben ontsteld door het overlijden van een vriend”, zegt hij. “Het is iemand die zijn leven gaf voor anderen. Ik begrijp het niet. Al onze gebeden gaan naar zijn familie en de katholieke gemeenschap”, zegt Mohammed Karabila in een reactie. “Bij ons in de moskee zijn we verbijsterd. Al gedurende 18 maanden worden burgers aangevallen en nu worden ook religieuze symbolen geviseerd onder het mom van ons geloof. Dit is niet meer houdbaar.”

De daders probeerden ook nog een tweede gijzelaar de keel over te snijden. Dat lukte niet, maar de man ligt wel in levensgevaar in het ziekenhuis. De drie andere gijzelaars raakten lichtgewond.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Islamitische Staat

De gijzelnemers handelden in naam van terreurgroep Islamitische Staat (IS). “IS heeft ons de oorlog verklaard”, reageerde president François Hollande. Hij riep op tot “cohesie” en het vormen van “een blok dat niemand kan doen barsten”. “Het zijn katholieken die getroffen werden, maar het zijn alle Fransen die betrokken zijn”, zei hij.

Ook onder meer oud-president Nicolas Sarkozy liet van zich horen. Net als zijn opvolger nam hij het woord “oorlog” in de mond. “En wij hebben geen andere keuze dan die te voeren en te winnen. We moeten onverbiddelijk zijn”, liet hij optekenen.

De terreurgroep heeft de gijzeling ook opgeëist via persagentschap Amaq. “De twee uitvoerders van de aanslag op een kerk in Normandië waren soldaten van Islamitische Staat. Zij hebben de operatie uitgevoerd als reactie op de oproep van IS om landen te viseren die tot de internationale coalitie behoren die ons bestrijdt.”

De opeising is gelijkaardig aan die van IS voor andere recente aanslagen in Frankrijk en Duitsland.

Syrië

Een van de twee daders is formeel geïdentificeerd als de 19-jarige Fransman Adel Kermiche. Dat maakte onderzoeksrechter François Molins dinsdagavond bekend. De jongeman werd in maart 2015 aangeklaagd wegens banden met een terroristische organisatie en stond onder huisarrest met een elektronische enkelband. De tweede dader is nog niet formeel geïdentificeerd.

“Het verbaast me niet dat hij dit gedaan heeft”, zegt iemand die een van de daders goed kende op RTL. “Twee maanden geleden heeft hij al gezegd dat hij een kerk ging aanvallen. Ik heb hem niet geloofd. Nochtans sprak hij er continu over, net als over de Islam en dat hij zo’n dingen zou doen.”

De politie heeft ook een 16-jarige Algerijn opgepakt, die er overigens niet van verdacht wordt mee achter de aanslag te zitten, meldt de Franse krant Le Monde. Het gaat om de broer van een man tegen wie een aanhoudingsbevel is uitgevaardigd nadat hij naar Irak en Syrië reisde onder een valse identiteit. De oudere broer reisde in 2015 met de identiteitspapieren van Adel Kermiche.

Huiszoekingen

Sinds de aanval op de kerk heeft de politie twee huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werd H. B., een minderjarige man opgepakt. Hij zou gelinkt worden aan Adel Kermich. Volgens getuigen hebben agenten ook al een tweede persoon opgepakt, maar dat werd nog niet bevestigd.

Bisschoppen: “Onvoorstelbare verbijstering”

De woordvoerder van de Franse bisschoppenconferentie, Olivier Ribadeau Dumas, heeft gewaarschuwd voor wraakgevoelens. “Alle katholieken en alle Fransen zijn geschokt door deze onbegrijpelijke en barbaarse daad, maar haat noch wraak zijn een uitweg”, zei hij in de marge van de Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau.

Ook de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, monseigneur Georges Pontier, is aanwezig op de Wereldjongerendagen. Hij maakte gewag van een “onvoorstelbare verbijstering” en uitte zijn “immense droefenis”. Hij riep “alle katholieken in Frankrijk” vrijdag op tot een “dag van vasten en gebed voor ons land en voor wereldvrede”.

“Wat verbazingwekkend is, is dat een dergelijke daad niet gepleegd wordt in een stad waar veel mensen verzameld zijn, maar in een klein hoekje op het platteland”, voegde hij onder meer nog toe.

Nice

De gijzeling in de kerk in Saint Etienne de Rouvray gebeurt nog geen twee weken na de bloedige aanslag in Nice. Toen reed een man met een vrachtwagen in op de mensen die naar het vuurwerk voor de nationale feestdag kwamen kijken. 84 mensen kwamen om voordat de dader zelf door agenten kon doodgeschoten worden. Meer dan 350 anderen raakten gewond.

Hollande na aanslag in kerk: “IS heeft ons de oorlog verklaard”

De gijzeling en moordpartij in een Franse kerk nabij Rouen is uitgevoerd door terroristen. Dat heeft de Franse president François Hollande dinsdagnamiddag gezegd. “IS heeft ons de oorlog verklaard”, aldus Hollande luidens BFMTV. De daders zouden trouw hebben gezworen aan terreurorganisatie IS.

De aanval op de kerk was een “schandalige terreuraanslag”, aldus Hollande.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer