Direct naar artikelinhoud
Aanpak coronacrisis

Emmanuel André en Maggie De Block botsen over Belgische aanpak coronacrisis

Emmanuel André en Maggie De Block botsen over Belgische aanpak coronacrisis
Beeld Tim Dirven

Was de Belgische aanpak van de coronacrisis echt de slechtste ter wereld, zoals The Economist gisteren concludeerde? Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vertellen de cijfers niet het hele verhaal. Microbioloog Emmanuel André benadrukt dat het rapport niet als onzin mag worden afgedaan.

België heeft de coronacrisis het slechtst van alle landen aangepakt. Dat is de conclusie van een rapport van The Economist dat de aanpak van 21 landen, onder andere de VS en het Verenigd Koninkrijk, vergeleek. 

De Economist Intelligence Unit vergeleek 21 OESO-landen op drie verschillende parameters. Het ging onder meer om het aantal beschikbare coronatests, het aantal ziekenhuisbedden, en de oversterfte. De landen kregen ook een score op drie risicofactoren voor het coronavirus: obesitas, het aandeel 65-plussers in de bevolking en het aantal reizigers dat het land ontving.

Ons land scoorde daarin het slechtst. België moest onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk laten voorgaan.

‘Van fouten leren’

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is niet opgezet met de uitkomst van het rapport. “Cijfers vertellen niet alles”, reageert ze op Twitter.

Microbioloog Emmanuel André, in het begin van de coronacrisis de Franstalige woordvoerder van het crisiscentrum en eveneens voormalig coördinator van de contact tracers, erkent dat de realiteit genuanceerder is. Toch mag het rapport volgens hem niet zomaar verticaal geklasseerd worden. 

“Cijfers vertellen niet alles maar vertellen wel iets”, schrijft André op Twitter. “We kunnen niet alles als geheel ontkennen als we van onze fouten willen leren.”

Twitter bericht wordt geladen...