Direct naar artikelinhoud
Woon-zorgcentra

Amper aandacht voor palliatieve zorg in coronarichtlijnen

Amper aandacht voor palliatieve zorg in coronarichtlijnen
Beeld ANP

Tijdens de coronacrisis was er weinig aandacht voor palliatieve zorg in rusthuizen en woon-zorgcentra. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waar de VUB aan meewerkte.

De helft van de mensen die in ons land aan het coronavirus bezweken, stierf in een woon-zorgcentrum. Toch kwamen palliatieve zorgen nauwelijks aan bod in de richtlijnen die verspreid werden onder de woon-zorgcentra. “Voor het behoud van de kwaliteit van leven was er weinig tot geen aandacht”, zegt VUB-onderzoekster Joni Gilissen. Daarbij gaat het onder meer om het verlichten van lijden en over de communicatie rond het levenseinde, zowel met de persoon in kwestie als de familie.

De onderzoekers van de VUB vroegen samen met het Global Brain Health Institute in San Francisco 81 uitgevaardigde richtlijnen op bij internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij kwamen uit België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Ierland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Nederland. Slechts een kwart bevatte specifieke richtlijnen voor levenseindezorg in woon-zorgcentra. 

Wat onder andere ontbrak was rouwbegeleiding voor de nabestaanden en psychosociale ondersteuning voor zorgverleners. De onderzoekers vonden ook opvallend weinig specifieke richtlijnen voor palliatieve zorg bij Covid-19-patiënten met dementie. “Over het algemeen zijn de richtlijnen te kort door de bocht en ontbreken ze aan specifieke aanbevelingen waar zorgverleners ook echt wat mee kunnen”, concluderen de onderzoekers.