De nieuwsverhalen die u het meest beroerden in 2016

© ap

Er is een aanslag geweest in X. Het is een zin die we in 2016 te vaak hebben moeten schrijven. Tel daarbij ook nog eens een aantal vliegtuigcrashes en de ene muzikant na de andere die het loodje legde, en je komt volgens sommigen uit op “het slechtste jaar ooit”. Een overzicht van de nieuwsverhalen die u in 2016 het meest beroerden:

mtm

LEES OOK. Een ‘geflitste’ sneeuwuil, een sluipschutter tegen ISIS en veel meer: dit waren de populairste verhalen op Facebook in 2016

(Let wel: de stukken waarnaar we doorlinken zijn vaak artikels van de dag zelf en bevatten dus mogelijk nog niet alle/de meest recente informatie over de gebeurtenissen)

© rr

1. Dubbele aanslag in Brussel en Zaventem

Dinsdag 22 maart. Op de redactie komt de melding binnen dat er “explosies” gehoord zijn in de luchthaven van Zaventem. Ruim een uur later gaat er ook een bom af in metrostation Maalbeek. Het gaat om een dubbele aanslag gaat die in totaal het eiste van 32 slachtoffers. Honderden mensen raakten gewond.

In de uren en dagen erna sijpelt er steeds meer informatie binnen, zowel over de slachtoffers als over de daders. Het gaat om de zwaarste aanslagen ooit in ons land.

© AFP

2. Truck rijdt in op mensenmassa in Nice

Acht maanden na de aanslagen in Parijs, op 14 juli, wordt Frankrijk geconfronteerd met terreur. Een 31-jarige Tunesiër reed met een vrachtwagen in op een mensenmassa op de Promenade des Anglais in Nice. Bij de aanslag komen 86 slachtoffers, onder wie één Belg, om het leven.

Op het moment van de feiten was er heel wat volk samengekomen in de beroemde straat om er naar het vuurwerk ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag te kijken. Net na afloop van het vuurwerk, rond 22.30 uur, toen de meeste mensen huiswaarts keerden, reed een witte vrachtwagen in op de wandelende mensen. Enkele dagen geleden werd een soortgelijke aanslag gepleegd op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven.

© AP

3. President Trump

Donald Trump wordt op 8 november tot 45e president van de Verenigde Staten van Amerika verkozen. De Republikein haalt het van zijn Democratische rivale Hillary Clinton.

Dat niet iedereen tevreden is met de verkiezingsuitslag, blijkt uit het feit dat een dag later in meerdere steden protest uitbreekt tegen de president-elect. “Fuck Trump”, luidde het op talloze spandoeken in onder meer New York, Chicago en Seattle.

© rr

4. Vluchteling valt treinreizigers aan met bijl

“Ik heb in heel mijn leven nog nooit zoveel bloed gezien.” Aan het woord een treinreiziger die zonet (18 juli) had gezien hoe een Afghaanse vluchteling (17) vier mensen verwondde met een bijl in het Duitse München. De dader werd doodgeschoten door de politie, niemand anders overleed.

Bij een huiszoeking na de feiten vonden de speurders onder meer een ISIS-vlag en een afscheidsbrief in de woning van de dader. “Bid voor mij, zodat ik wraak kan nemen om de ongelovigen en dat ik naar de hemel ga”, luidde het onder meer. ISIS eiste de aanslag op.

© *

5. Michel Van den Brande is verdwenen

Eind februari was er even paniek rond Michel Van den Brande (54). De bonkige bedrijfsleider, bekend van het tv-programma The Sky is the Limit, was spoorloos. “Ik ben doodongerust”, verklaarde zijn vriendin Sofie. De Kontrimo-topman was het laatst gezien op bewakingsbeelden in Knokke.

Enkele dagen later dook Van den Brande opnieuw op. Hij had enkele dagen in Nederland doorgebracht. “Ik wilde zelfmoord plegen”, verklaarde hij later zelf. “Maar ik kreeg een visioen van mijn overleden broer. Hij overtuigde me om het niet te doen.”

© afp

6. Depressieve tiener schiet negen mensen dood

Enkele dagen na de aanval met bijl op de trein wordt het Duitse München opnieuw opgeschrikt. Een achttienjarige Duitse Iraniër schiet negen mensen dood alvorens zichzelf van het leven te beroven. De jongeman was naar verluidt depressief en zou geen banden hebben gehad met ISIS.

De schietpartij vond plaats op vrijdag 22 juli even voor 18 uur in het Olympia-winkelcentrum. Op amateurbeelden is te zien hoe de man aan de McDonald’s daar om zich heen schiet en daarna wegvlucht.

© photo news

7. Prince is dood

21 april 2016. Prince Rogers Nelson, beter bekend als Prince, wordt dood teruggevonden in een lift van zijn landgoed Paisley Park in Chanhassen (Minneapolis). De excentrieke popster was 57. Enkele dagen eerder had zijn privévliegtuig al een noodstop moeten maken in de Amerikaanse staat Illinois omdat de wereldster met uitdrogingsverschijnselen kampte. Uit de autopsie zou blijken dat Prince overleden was aan een overdosis fentanyl.

Het zou jammer genoeg niet de enige keer zijn dat de muziekwereld in rouw werd gedompeld in 2016. Ook wereldsterren als David Bowie, Leonard Cohen en enkele dagen geleden nog George Michael overleefden het jaar niet. In eigen land waren onder meer Toots Thielemans, Eddy Wally en Berre Bergen (De Kreuners) te betreuren.

© thomas van ass

8. Vrouw koopt pakje sigaretten en herkent overleden echtgenoot op verpakking

Een man in een ziekenhuisbed, in coma en aan machines. Het is een typisch beeld op een pakje sigaretten, in de hoop rokers af te schrikken. Maar voor de familie Nizet was het in juli om een andere reden schrikken. Op de foto stond hun overleden vader Joseph. En niemand die weet hoe die foto daarop terechtkwam.

In het Waalse Ougrée, bij Luik, kocht de weduwe van Joseph Nizet in de zomer een pakje L&M. Ze had er eerst niet op gelet, maar toen ze de foto op het pakje beter bekeek, kromp haar maag ineen. Die zieke man, dat was haar echtgenoot Joseph, die zes jaar geleden stierf aan een beroerte.

© Foto Kurt

9. “Hoezo, ik mag geen garagepoort bouwen?”

Een gek zicht in de Brakelse deelgemeente Zegelsem.In wat voor een paar jaar nog de voedings­winkel van Eric Vekeman was, staat nu zijn BMW. Achter een groot raam, een vensterbank en een bakstenen muurtje.

“Ik heb hier mijn leven lang een voedingswinkel gehad”, zegt Vekeman. “Toen die sloot, wilde ik de ruimte ombouwen tot een garage, mét automatische kantelpoort.” Maar het dorpsgezicht in het hart van de Vlaamse Ardennen is beschermd. “En dus mag ik niets veranderen aan mijn huis. Zélfs geen poort steken.” Vekeman deed het toch, en geen ambtenaar die het ziet. “Ik ben een knutselaar, hé”

© rr

10. Vliegtuigcrash Chapecoense

Een vliegtuig met 68 passagiers en 9 bemanningsleden aan boord stortte dinsdag 29 november in de vroege ochtend neer in Colombia. Onder meer de spelers van de Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense zaten in het toestel. Amper 6 van de 77 mensen aan boord overleefden de crash.

Het vliegtuig was op weg van Santa Cruz (Bolivia) naar Medellin (Colombia) en verdween even voor middernacht lokale tijd. Het toestel crashte in het gebergte El Gordo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen