Direct naar artikelinhoud
Cyberveiligheid

Australië getroffen door grootschalige cyberaanval, ‘van grote mogendheid’

Premier Scott Morrison tijdens de persconferentie over de cyberaanval.Beeld EPA

Australië wordt momenteel getroffen door een grote, professioneel uitgevoerde cyberaanval die al een paar maanden duurt. Volgens premier Scott Morrison is de aanval zo goed georganiseerd en zo grootschalig, dat er een machtig land achter moet zitten.

“Er zijn maar een aantal landen die de middelen hebben voor een dergelijke cyberaanval”, aldus Morrison bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Alle niveaus van de overheid worden aangevallen, net als bedrijven, onderwijsinstellingen en gezondheidsinstellingen.

Morrison zegt niet te weten wat de motivatie van de hackers is. Hij wil niet zeggen welk land wordt verdacht. De cyberaanvallen zouden volgens de premier al wel een aantal maanden aan de gang zijn, al hebben ze nog geen grote datalekken tot gevolg gehad.

Morrison zegt tegen ABC News dat hij er voor heeft gekozen om informatie over de aanvallen naar buiten te brengen, zodat de Australiërs op de hoogte zijn van wat er gebeurt. De dreiging is momenteel niet hoger dan afgelopen maanden, beklemtoont de premier.