© Archief

thumbnail: null
thumbnail: null

Drie tips om dit jaar wél te doen wat u zich voorneemt: “Maak uw voornemens realistisch en concreet”

Stoppen met roken, op dieet gaan of meer gaan sporten. 1 januari is traditioneel het moment waarop de goede voornemens gemaakt worden. Toch houdt slechts 12 procent die voornemens ook effectief vol, zo blijkt uit Brits onderzoek. Daarom: drie tips van het het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ). U vindt deze en andere tips terug op de kalender bij uw weekendkrant.

tj

1. Maak uw voornemens realistisch

“Het beste is om een paar heel concrete en realistische doelen voor ogen te houden”, zegt Loes Neven, voedingsspecialiste van het VIGeZ. “Dat kan bijvoorbeeld zijn dat u besluit om enkel in het weekend nog wijn te drinken. Dat voornemen schrijft u best ook op, als geheugensteuntje.”

2. Anticipeer op moeilijke momenten

“Wie zich voorneemt om op dieet te gaan, botst onvermijdelijk op momenten dat het moeilijk wordt. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer u veel honger hebt terwijl u onderweg bent met de wagen, en er enkel een tankstation is waar u kunt stoppen. Op die momenten moet u anticiperen, bijvoorbeeld door een doosje met nootjes of gedroogd fruit in de wagen te leggen.”

3. Geef niet op na één misstap

“Voornemens waar ‘nooit meer’ in voorkomt, zijn meestal gedoemd om te mislukken. Daarom is het belangrijk om niet op te geven na één keer zondigen. Maar ook daarbij geldt dat het voornemen realistisch moet zijn. Het moet iets zijn dat u de rest van uw leven kunt volhouden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer