Direct naar artikelinhoud
Vaccinonderzoek

WHO: ‘Mogelijk honderden miljoenen doses coronavaccin tegen eind dit jaar’

Archiefbeeld.Beeld Getty Images

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat er tegen het einde van het jaar een paar honderd miljoen doses van een coronavaccin kunnen worden gemaakt. Deze moeten volgens de organisatie beschikbaar worden gesteld aan de mensen die het meeste besmettingsrisico lopen.

Tegen het einde van 2021 moeten er twee miljard doses gemaakt zijn. Onderzoekers werken wereldwijd aan meer dan 200 mogelijke vaccins, aldus Soumya Swaminathan, het hoofd wetenschap van de WHO. Tien daarvan worden al op mensen getest. “Als we veel geluk hebben, zijn er een tot twee succesvolle kandidaten voor het einde van dit jaar” zei Swaminathan tijdens een virtuele persconferentie.

De drie groepen die het eerst een vaccin zouden moeten krijgen, zijn mensen aan de frontlinie van de pandemie, zoals dokters en politieagenten. Hierna zouden onder meer ouderen en diabetici aan de beurt komen, omdat zij een minder sterke afweer tegen het virus hebben. Als derde moet het vaccin beschikbaar komen voor bewoners van plekken waar het risico hoog is, zoals verzorgingstehuizen en dichtbevolkte sloppenwijken.