© Photo News

Het normale leven komt weer op gang, wat een mogelijke verklaring is voor de stijging van de nieuwe besmettingen. © BELGA

thumbnail: null
thumbnail: Het normale leven komt weer op gang, wat een mogelijke verklaring is voor de stijging van de nieuwe besmettingen.

Veertien nieuwe besmettingen in Limburg, maar op weekbasis blijft de trend dalend

Het aantal besmettingen gaat al een paar dagen weer omhoog en er stierven opnieuw 12 mensen in België aan het virus, maar op weekbasis is de trend volgens Sciensano nog altijd dalend. En in de ziekenhuizen gaat het de goede kant uit. In Limburg kwamen er de afgelopen 24 uur 14 nieuwe besmettingen bij.

Roel Damiaans

De afgelopen 24 uur werden er 128 nieuwe besmettingen ontdekt in België, dat is opnieuw een stijging vergeleken met gisteren. Op dit moment zijn er in ons land nu al 60.476 besmettingen vastgesteld sinds de start van de metingen. Voor Limburg komen er 14 nieuwe gevallen bij en dat tikt het totaal bevestigde besmettingen in onze provincie aan tot 6.535.

© RR

Er werden in België ook 12 nieuwe overlijdens geteld. Dat betekent dat er nu al 9.695 Belgen hun leven hebben verloren aan de ziekte. Van die 12 nieuwe sterfgevallen komen er 10 uit het ziekenhuis en twee uit de woonzorgcentra.

© RR

Op bovenstaande kaart is dan weer te zien in welke Belgische gemeenten er de afgelopen 14 dagen geen nieuwe besmetting werd gemeld. Deze coronavrije gemeenten zijn oranje ingekleurd. In Wallonië ziet de situatie er goed uit. In Limburg geldt dat voor Alken, Herstappe, Kinrooi, Maaseik, Nieuwerkerken, Tessenderlo, Voeren en Zutendaal.

Ziekenhuizen

De situatie in de ziekenhuizen dan, die is zeer bemoedigend. Er zijn momenteel nog 340 (-4) coronapatiënten opgenomen, waarvan er 55 (-5) op intensieve afdelingen verblijven. 27 patiënten mochten de voorbije 24 uur ook weer naar huis. Dat brengt het aantal ontslagen en genezen verklaarde patiënten in ons land op 16.751.

Er waren anderzijds ook wel 20 nieuwe opnames in het ziekenhuis. In totaal hebben tot nu toe al 17.702 landgenoten met coronasymptomen in het ziekenhuis gelegen. Het reproductiegetal (het getal dat aangeeft hoeveel mensen er door een covidpositieve persoon besmet worden) bedraagt voor België 0,87. Dat is goed, want zo lang dat getal kleiner is dan 1, neemt het virus af in kracht.

Dalende trend op weekbasis

Op vrijdag berekent Sciensano ook de weekrapporten van de coronacrisis. En die cijfers geven aan dat de pandemie nog altijd in een dalende fase zit. Zo nam afgelopen week het aantal bevestigde besmettingen af met 2 tot 5% per dag, het aantal nieuwe ziekenhuisopnames ging achteruit met 1 tot 3% per dag, er waren 5% minder patiënten op intensieve en het aantal corona-overlijdens nam af met 7 tot 9%.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer