Direct naar artikelinhoud
Nooit eerder begonnen zo weinig twintigers aan kinderen: ‘Zeg niet dat dit de schuld is van de vrouwen’
AchtergrondZwangerschap

Nooit eerder begonnen zo weinig twintigers aan kinderen: ‘Zeg niet dat dit de schuld is van de vrouwen’

Beeld Getty Images

Het aantal twintigers dat een kind krijgt, ligt historisch laag, zo blijkt uit het nieuwe jaarrapport van het Agentschap Opgroeien. Het aantal geboortes bij vrouwen tussen 20 en 25 zit op het allerlaagste peil ooit. Bij de 25- tot 30-jarigen noteert men het laagste vruchtbaarheidscijfer sinds de Tweede Wereldoorlog. “Zeg niet dat dit de schuld is van de vrouwen”, reageert fertiliteitsexperte Petra De Sutter.

Vorig jaar zijn er in Vlaanderen 64.698 kinderen geboren. Dat zijn er 638 minder dan in 2018. Een slimme meid krijgt haar kind op tijd, wil de volkswijsheid. Maar de meeste geboorten ziet men bij vrouwen die de kaap van 30 al voorbij zijn.

In het begin van de jaren 1970 telde men nog 12 tot 14 geboortes er per 100 vrouwen van 20 tot 25 jaar. Vorig jaar waren dat er nog 3,2. Dat is het laagste peil ooit. Ter vergelijking: bij de 35- tot 40-jarigen telt men nu al 4,6 geboorten per 100 vrouwen.

Niet te keren trend

“Wijs vrouwen nu niet met de vinger”, zegt Petra De Sutter, fertiliteitsexperte van het UZ Gent. “Dit heeft niet alleen te maken met keuzes die zij maken, maar ook met zaken die hen overkomen. Ik ben net 57 geworden, toen ik jong was lag het meer vast: eerst studeren, vervolgens trouwen en dan kindjes krijgen. Dat model blijft verder afkalven. Je moet een relatie hebben om aan kinderen te beginnen, een partner die er klaar voor is... Het leven gaat ondertussen vanzelf voorbij, en plots zijn die vrouwen een stuk ouder. Wij zien op onze consultaties de omgekeerde trend: een stijging van het aantal vrouwen die door hun hogere leeftijd meer medische assistentie nodig hebben om nog aan kinderen te geraken. Je keert die trend niet zomaar. De work-lifebalans in evenwicht brengen volstaat alvast niet, zo zag men al in Scandinavië”.

Nu al ontstaat 7,2 procent van de zwangerschappen via medische begeleiding, blijkt nog uit het rapport. “Maar met medisch-technische hulp kan je maar een fractie van dit maatschappelijk probleem oplossen. Onze bevolking zal verder krimpen. Elke vrouw moet 2,1 kinderen krijgen om populatie in stand te houden, wij zitten daar al lang onder”, aldus De Sutter.

Deel van integratie

Opmerkelijk is dat na de Vlaamse mama’s nu ook de moeders van een andere origine hun kinderwens uitstellen, en er veelal pas vanaf hun 30ste aan beginnen. “Dat wijst op meer integratie”, zegt De Sutter. “Het is geweten dat migranten van de eerste generatie veel van hun tradities meenemen, en dat de volgende generaties gewoonten overnemen van de samenleving waar ze zich bevinden. Ik verschiet er niet van dat dit ook opgaat voor de gezinsplanning. In Afrika willen mensen veel kinderen opdat er later iemand voor hen zou zorgen, want er is geen sociale zekerheid. In onze welvaartsstaat is dat geen argument meer”.

Petra De SutterBeeld ID / BOB VAN MOL