Facebook koopt Zweedse Google Earth-uitdager Mapillary

De Zweedse start-up Mapillary, die Google Earth het vuur aan de schenen wil leggen, is opgekocht door Facebook. Dat staat te lezen op de blog van het bedrijf.

Mapillary werkt via crowdsourcing en wil daarmee een database van de wereld aanleggen, op straatniveau. Het team wordt nu onderdeel van Facebook, dat ook aan een open mapping-project bezig is. Jan Erik, de CEO van Mapillary heeft het over een ‘volgende logische stap in het proces.’

E-commerce

Volgens Erik is Facebook een machine die ’tools en technologie gebruikt om kaarten te verbeteren door een combinatie van machineleren, satellietbeelden en strategische partnerships.’ Dit soort mapping kan direct gebruikt worden door Facebook, dat altijd meer data wil over waar zijn gebruikers zich bevinden. Daarmee geeft het een boost aan de e-commerce die op het platform staat. Een andere toepassing is augmented reality.

Recent kocht Facebook ook nog een andere Europese start-up, Scape, op. Scape bouwt een ‘Visual Positioning Service’, die werkt op computerbeelden. Daarmee bouwen developers apps die zeer gedetailleerde locatiedata nodig hebben. GPS is daarvoor onvoldoende. Oorspronkelijk was de technologie bedoeld voor augmented reality. Maar ze blijkt ook bruikbaar in de mobiliteitssector, de logistiek en robotica. Concreet wil Scape een soort slimme camera kunnen bouwen, die zijn omgeving bekijkt en begrijpt.

Open Source

Mapillary is ook het nieuwste ‘open’ project dat aan Facebook gekoppeld raakt. Een ander voorbeeld is Atlas, dat in december opgekocht werd. Dat bedrijfje is de toezichthouder voor ‘Papers with Code’, een open source-register voor machine learning en code.

Ondanks de overname door Facebook benadrukt Mapillary dat het op exact dezelfde wijze blijft functioneren. ‘U zal nog steeds beelden kunnen opladen en de kaartgegevens van alle data op het platform kunnen gebruiken’, zegt Erik. ‘De enige verandering is dat alle data nu ook gratis kunnen gebruikt worden voor commerciële doeleinden.’ Toch niet helemaal hetzelfde, dus.

Meer