Direct naar artikelinhoud
InterviewWellesnietes

Is het een goed idee om toch naar het buitenland op vakantie te gaan, of juist niet?

Jan Van Steen (l) en Bart Vermeulen.Beeld © Stefaan Temmerman

Elke week gaan een voor- en tegenstander in duel over een hot issue. Deze keer: op vakantie in het buitenland, moeten we dat nu gewoon doen of  blijven we beter in eigen landje?

Jan Van Steen: ‘Dit is het moment om pakweg naar Venetië te gaan’

Jan Van Steen (Belgian Travel Organisation): “Wie zich in zuidelijk Frankrijk aan de regels houdt, is veiliger dan hier op een overvol strand.”

“Sinds de landsgrenzen weer open zijn, heeft de Belg duidelijk weer zin om op reis te gaan. Dat zien we aan het aantal boekingen en de vragen die we krijgen. Het zal wel even duren voor iedereen overtuigd is van een zomervakantie in het buitenland, maar deze week zijn de eerste vluchten goed verlopen, dus we verwachten dat de interesse met de dag zal toenemen.

“Veilig is het alleszins. De besmettingsgraad in Europa blijft dalen en we stellen vast dat alle toeristische spelers zeer strenge maatregelen handhaven: van hotels die niet langer buffetten aanbieden maar aan tafel bestellingen opnemen, tot de mondmaskers en ontsmettingsgel op vliegtuigen.

“Of dat veilig is, zoveel volk op een vliegtuig? Ik ben geen viroloog, maar als het risicovol zou zijn, dan was het toch niet toegelaten?

“Bovendien: wie zich in pakweg zuidelijk Frankrijk aan de regels houdt, is veiliger dan wie hier op een overvol strand gaat zitten. Alles hangt af van het virus, en zolang dat onder controle is, maakt het niet zoveel uit waar je je vakantie doorbrengt.

“We zien trouwens ook een grote vraag naar autovakanties, zodat mensen in hun eigen bubbel kunnen blijven. De vraag naar vakantiehuisjes is lichtjes toegenomen, en de interesse in hotels is wat afgenomen, maar minder dan verwacht. Want ook op hotel is social distancing mogelijk, zeker omdat er minder boekingen en dus minder gasten zijn. Er valt moeilijk een lijn in te trekken – de sector is zeer divers – maar we gaan ervan uit dat de meeste hotels op 70 procent van de normale bezetting draaien.”

“Of de zomervakantie door al die maatregelen even fijn zal zijn als anders? Het zal anders zijn, dat kunnen we niet ontkennen. En met een mondmasker op is zo’n vlucht iets minder prettig. Maar in de zuiderse landen, die zeer afhankelijk zijn van toerisme, is de druk groot om de bezoekers goed te ontvangen. Er zullen meer activiteiten georganiseerd worden in de openlucht, de musea zijn open en de overheid springt bij met extra fondsen.

“Eigenlijk is dit een ideaal moment om naar Venetië of Barcelona te reizen, steden die normaal overspoeld worden door toeristen. Amerikaanse of Aziatische toeristen zullen we deze zomer niet zien in Europa, dus veel trekpleisters zullen een pak rustiger zijn dan anders.

“Het valt trouwens op dat de Belg zich niet laat afschrikken door de crisis in Spanje en Italië: het aantal boekingen daalt er lichtjes, maar beperkt. Wel schuiven mensen hun vakantie op naar augustus en september, en bestemmingen dicht bij huis, zoals Nederland, zitten in de lift.

“Ik ga niet mee in de redenering dat we per se in België moeten blijven om onze economie te steunen. Studies voorspellen dat zo’n 30 procent van de Belgen thuis blijft deze zomer, de verhuur van logies in de Ardennen en de kust loopt goed: die steun is er dus al. Bovendien zullen toeristen uit de buurlanden ook naar hier komen.

“Daartegenover staat dat de reis­bureaus – we tellen er ongeveer 1.500 in België – en de tour­operators echt hebben afgezien de afgelopen maanden. Dat zijn duizenden jobs die plots onzeker worden, en alles hangt af van de vraag: hoeveel Belgen boeken deze zomer een buitenlandse reis?”

Bart Vermeulen: ‘Waarom niet eerst eens je eigen stad goed leren kennen?’

Bart Vermeulen (Koepel van Attracties & Musea): “Tussen de kust  en de Ardennen is nog zoveel moois te ontdekken. En je hebt alle ruimte omdat er weinig toeristen zijn.”

“Het is zo belangrijk om de lokale economie te steunen, want die heeft het de afgelopen maanden zwaar te verduren gehad. De toeristische sector zit in de hoek waar de zwaarste klappen vallen, en daarmee bedoel ik de logies, de recreatiedomeinen en de horeca. De pretparken en waterparken zijn zelfs nog niet open, die hebben het echt lastig. De attracties die wel weer bezoekers ontvangen, zoals de musea, dierenparken en belevingscentra zoals Technopolis, melden een lagere opkomst dan normaal.

“Juni is dankzij de schoolreizen traditioneel een topmaand, maar die uitstappen vallen weg. Wij pleiten er dus voor om de zomervakantie hier door te brengen.

“Dit is ook de gelegenheid om ons eigen land te herontdekken. Ik heb het de laatste tijd zo vaak gehoord: mensen die voor het eerst hun eigen buurt verkennen en zo op mooie plekken komen waar ze nog nooit zijn geweest. We hebben de neiging om op vakantie allerlei musea en attracties te bezoeken, maar onze eigen stad kennen we niet.

“Dit is hét moment. Kunststeden als Brugge en Antwerpen zijn voor 70 tot 80 procent afhankelijk van buitenlandse toeristen: het is er dus rustiger dan ooit. Aan het Atomium rijden nu nog geen autocars vol bezoekers aan, je hebt er dan ook alle ruimte. We lezen hier zoveel strips, maar acht op de tien bezoekers aan het Belgisch Stripmuseum in Brussel zijn buitenlands. Ga er dus nu naartoe, voor alle grenzen weer open gaan.”

“En ook: tussen de kust en de Ardennen is nog zo veel moois te ontdekken. We zijn de laatste maanden massaal gaan wandelen en fietsen; de fietswinkels kunnen nauwelijks volgen. Waarom niet eens een andere provincie verkennen op de fiets?

“Belgen houden ook van lekker eten op vakantie, en waar kan je beter eten dan hier? Toerisme in eigen land zorgt volgens ons ook voor een positieve dynamiek: wie zijn eigen stad of streek kent, is de beste ambassadeur.

“De toeristische sector is er alleszins klaar voor. We zijn een uitgebreid zomermagazine aan het drukken: Riebedebie, dat mensen informeert over wat hier zoal te doen is. En we hebben net de You­Flanders-app gelanceerd: als je graag eens naar pakweg Mechelen wil, dan kan je daar opzoeken wat er zoal te zien en te doen is, en waar je eventueel kan logeren.

“Een vakantiegevoel, dat heeft voor mij niets te maken met waar ik ben, maar met beleving: het gevoel dat alles mag en niets moet. Of dat nu op een tropisch eiland is, of in mijn tuin, dat is veel minder belangrijk.

“Het weer zit alleszins wel mee, dat is een klein lichtpuntje in deze klimaatverandering. Over klimaat gesproken: vakantie houden in België is alvast een duurzame manier van reizen.

“Dat het hier veiliger is dan elders in Europa, kan ik niet beweren. Op dit moment is het risico op een coronabesmetting overal in Europa zowat even klein. Maar stel dat er een opflakkering komt of je geraakt toch besmet, dan is het fijner als je in een vertrouwde omgeving bent en kan rekenen op de beste medische zorg. Die geruststelling lijkt me een extra argument voor een Belgische zomervakantie.”

Bart Vermeulen: ‘Waarom niet eerst eens je eigen stad goed leren kennen?’
Beeld AFP