Twee Oost-Vlamingen omgekomen bij vliegtuigcrash in Frankrijk

© DS

Een vliegtuig met twee zitplaatsen van het type ULM, dat was opgestegen in België, is vrijdagochtend neergestort ten zuidoosten van Dieppe (Seine-Maritime). Daarbij zijn twee Oost-Vlamingen om het leven gekomen.

Het vliegtuig was vrijdagochtend in alle vroegte opgestegen op de luchthaven van Wevelgem. Rond 11 uur stortte het neer op een helling die grenst aan de D36 in het Franse Dieppe. ‘De twee mensen zijn omgekomen’, klinkt het bij de politie van Seine-Maritime. ‘Het gaat om een vliegtuig van het type Aveko VL-3 Evolution.’

De slachtoffers zijn twee Oost-Vlamingen, zo weet Het Nieuwsblad. Het gaat om een ervaren vlieginstructeur (73) van een van de scholen op de luchthaven in Wevelgem en een aspirant-pilote van 33 jaar oud. Zij vlogen richting Zuid-Frankrijk, maar het is nog onduidelijk wie aan het vliegen was.

Voor het vertrek had de aspirant-pilote nog op sociale media gepost dat ze haar ouders zou bezoeken. 'Effe dag zeggen bij de mama en papa', schreef ze bij een foto van het vliegtuig. Haar ouders zijn op vakantie in Zuid-Frankrijk en stonden daar op de luchthaven te wachten op hun dochter. 'We waren op haar aan het wachten, maar ze is niet gekomen', zegt haar moeder aan Het Nieuwsblad. 'We weten niet hoe dit ongeval kunnen gebeuren is.'

Verschillende lokale media verwijzen naar het pyrotechnische systeem voor de parachute, dat tijdens de crash niet is geactiveerd.

Het parket van Dieppe heeft een onderzoek geopend.