Direct naar artikelinhoud
Drugs

77-jarige CEO in cel voor cocaïnesmokkel van 160 miljoen euro: ‘geflikt’ door zijn eigen familie?

De bedrijvengroep van V. de G. is gespecialiseerd in energie en het ontzilten van zeewater. Wereldwijd heeft hij 1.800 installaties in 55 jaar landen neergepoot.Beeld Benoit De Freine

Als CEO van een internationaal bedrijf sloot hij de voorbije halve eeuw miljoenendeals af. Nu zit Willem V. de G. (77) in de gevangenis. Op verdenking van internationale cocaïnehandel. Minstens 3,2 ton. Straatwaarde: 160 miljoen euro. Ook zijn 69-jarige echtgenote, zoon en twee andere familieleden zitten in de cel.

en

“Ik ben onschuldig.” Via zijn advocaat Franky Baert schreeuwt zeventiger Willem V. de G. zijn onschuld uit. Hij beweert dat hij helemaal niets te maken heeft met drugshandel. Hij zou zich geflikt voelen. Door sommigen van zijn eigen familie.

Willem V. de G. is een selfmade man. Meer dan 50 jaar terug stampte hij een eigen bedrijf uit de grond. Vandaag is hij CEO van de bedrijvengroep die gespecialiseerd is in energie en het ontzilten van zeewater. Wereldwijd heeft ‘Willy’ – zoals de bedrijfswebsite hem noemt – 1.800 installaties in 55 jaar landen neergepoot. Twintig jaar geleden stond al in de krant dat hij bezig was met miljoenendeals. V. de G. klaagde toen dat hij een contract van 800 miljoen was misgelopen in Turkije. Omdat ons land de activiste Fehriye Erdal had opgepakt en niet wilde uitleveren aan Turkije, gezien ze daar verdacht werd van drie moorden en de doodstraf riskeerde. Puur afgaande op de jaarrekeningen van zijn bedrijf is er van miljoenenhandel al even geen sprake meer. Vorig jaar boekte de firma een nettowinst van 25.673 euro.

Woensdagochtend stonden speurders voor dag en dauw aan zijn deur in Knokke, waar hij samen met zijn echtgenote Ingrid een charmante kustvilla huurt, op goed 100 meter van de zeedijk en het casino. Buren zagen hoe de politie in de loop van de voormiddag zijn Mini en een bestelwagen op de oprit liet takelen. Ze namen ook Willem V. de G. en zijn echtgenote mee. Sindsdien zitten ze allebei opgesloten in de gevangenis van Brugge. Hij is 77 jaar, zij 69. Het gerecht van Brugge verdenkt hen van betrokkenheid bij internationale drugshandel. Via zijn bedrijf zou er in containers met mangaanerts minstens 3,2 ton cocaïne uit Brazilië naar Nederland en België zijn gesmokkeld. Geschatte straatwaarde van de drugs: 160 miljoen euro.

Gelijktijdige inval

Gelijktijdig met de huiszoeking in Knokke vielen speurders in Zoersel binnen in de woning van hun 49-jarige zoon Timothy. De speurders konden de bouwvakker niet aantreffen. Hij bracht de nacht door bij zijn nieuwe vriendin. Enkel een 16-jarige dochter was op het moment van de politie-inval thuis. Het tienermeisje vertelde aan kennissen dat er plots acht ‘flikken’ naast haar bed stonden. Ze mocht niets meer aanraken, ook enkele briefjes van 5 en 10 euro op tafel moest ze laten liggen. “Mogelijk was het drugsgeld.” Uitleg kreeg ze niet. Haar papa werd eerder veroordeeld omdat hij cannabisplantages had opgezet. Na het vertrek van de speurders reisde het 16-jarige meisje woensdag naar haar grootouders in Knokke, waar ze dacht opgevangen te worden. Aan zee vond ze op de keukentafel een briefje: “Oma en opa zijn opgepakt. Zorg goed voor onze hondjes.” Oma zou haar intussen al hebben gebeld vanuit de gevangenis. Snikkend. Ze zou niet over ‘de zaak’ hebben gesproken. Ze zou haar kleindochter vooral hebben gevraagd zich sterk te houden.

In de familie V. de G. lijkt zowat iedereen intussen scheef te kijken naar Veronique (53), de schoonzus van Willem V. de G., en haar zoon Maxim (31), uit Schilde. Die zijn woensdag ook allebei opgepakt. De twee zouden nog hebben gewerkt voor Willem V. de G. Maar hij zou hen aan de deur hebben gezet. Moeder en zoon stortten zich daarna onder andere op de uitbating van een eigen B&B in Antwerpen, maar dat was geen groot succes. Ondanks dat er amper inkomsten waren, leefden moeder en zoon alsof het niet op kon. Aan Maxims pols blonk meer dan eens een joekel van een luxehorloge. En op sociale media pocht de jonge dertiger graag met blinkende bolides als BMWi8, Mercedes C63 AMG en Audi RS7. Hij zou de organisator van de drugstransporten zijn. Zijn moeder zou hem hebben geholpen. Hun advocaat Tim Smet wilde gisteren niet reageren.

Alles samen zitten nu zes verdachten in de cel. Dinsdag verschijnen ze voor de raadkamer, die zal moeten beslissen over hun verdere aanhouding.