Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Michel wil Europese onderhandelingen over begroting en relance in zomer op gang trekken

EU-president Charles Michel overlegt met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.Beeld EPA

‘We zijn ons ervan bewust dat we zo snel mogelijk een beslissing moeten nemen.’ Na een videovergadering met 27 staatshoofden liet Europees Raadsvoorzitter Charles Michel weten dat hij midden juli een top over de Europese meerjarenbegroting en het relanceplan organiseert.

Wat met de Europese meerjarenbegroting 1.100 miljard euro en het uitzonderlijke relanceplan na corona ter waarde van 750 miljard euro? Europees Raadsvoorzitter Charles Michel (MR) wisselde voor de eerste keer van gedachten met alle regeringsleiders. De Belgische ex-premier wil de onderhandelingen echt op gang trekken door hen midden juli naar Brussel uitnodigen. Hij belooft een aantal compromisvoorstellen uit te werken.

“Het wordt moeilijk en complex, maar ik voel een sterke politieke wil”, concludeerde Michel na het eerste overleg. Volgens de voorzitter zijn de leiders het erover eens dat in deze ongeziene crisis “een buitengewoon antwoord” nodig is, dat de focus op de meest getroffen regio’s en sectoren moet liggen en dat de Europese Unie schulden moet kunnen maken om het herstelfonds te spijzen.

Dat laatste principe was tot enkele maanden geleden ondenkbaar. In het aanschijn van de omvang van de crisis maakte Duitsland echter een spectaculaire bocht en ook de andere landen zijn aan boord. “Dat de Europese Commissie obligaties mag uitgeven, is door niemand in vraag gesteld”, zo bevestigde bondskanselier Angela Merkel vanuit Berlijn.

Maar er is nog een hoop werk voor de boeg. Zo is er onder andere discussie over het evenwicht tussen leningen en subsidies voor de lidstaten. Duitsland en Frankrijk bepleiten 500 miljard euro subsidies uit het fonds, maar dat stuit op verzet bij Nederland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk, de zogenaamde zuinige vier.