Direct naar artikelinhoud
Peiling

Vlaams Belang blijft afgetekend de grootste in peiling

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld Bas Bogaerts

De extremen blijven scoren, zo blijkt uit een nieuwe peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir. Vlaams Belang blijft de grootste met 27,7 procent. PS blijft de grootste in Wallonië, maar ziet PTB dichterbij komen.

Net als in de vorige peilingen is Vlaams Belang afgetekend de grootste. Met 27,7 procent haalt de partij maar liefst 9 procent meer dan bij de verkiezingen. Maar tegenover vorige peilingen is er weinig veranderd. Hoewel alle sterren gunstig staan voor het Vlaams Belang (nog steeds geen regering, de coronacrisis en het racismedebat dat volop woedt) lijkt de partij op haar hoogtepunt. De verschuivingen bij de andere partijen liggen binnen de foutenmarge.

Wallonië: PS verliest, winst voor de communisten

De PS verliest in Wallonië, maar blijft nog steeds de grootste. Bij de verkiezingen haalden de Franstalige socialisten 26,1 procent van de Waalse stemmen, vandaag nog 23,7 procent. De communisten van de PTB zijn de grote winnaar. Zij stranden op 18,7 procent, een sprong van 5 procent tegenover de verkiezingen. 

De peiling werd tussen woensdag 10 en maandag 15 juni 2020 online afgenomen door Ipsos, bij 2.517 Belgen van 18 jaar en ouder. 951 Vlamingen, 986 Walen en 580 Brusselaars werden bevraagd. De maximale foutenmarge bedraagt 3,2 procent in Vlaanderen, 3,1 procent in Wallonië en 4,1 procent in Brussel.