Koken met en voor kinderen: de tien geboden van Ellemieke Vermolen
Ellemieke Vermolen (43) - mevrouw Sergio Herman - heeft een missie. Met haar nieuwe kookprogramma Ellemiekes KIDchen wil ze vanaf deze zondag samen met haar zonen Noah (11) en Zenna (9) aan alle Vlaamse moeders en vaders laten zien dat het echt niet moeilijk is om een gezonde maaltijd voor kinderen op tafel te toveren. En laat ze in één klap ook meehelpen in de keuken. “Vaak hoor ik mensen zeggen dat dat bij hen allemaal niet lukt. Dat is bullshit!”
1. Doe de grote verdwijntruc
“Het is een klassieker, maar verstop zoveel mogelijk groenten in je gerechten. Elk gezin eet minstens één keer per week spaghettisaus. Vlees doe ik er nooit in, wel extra veel broccoli, courgette, rode paprika, wortelen en ui. Allemaal gezonde ingrediënten boordevol vitaminen. Of maak van zalm eens een zalmburger, gemengd met aardappelen en broccoli. Wedden dat je kind op die manier wel vis zal eten?”
2. Experimenteer met gezonde ingrediënten
“Je mag je kinderen geen voedingsstoffen ontzeggen. Ze hebben koolhydraten en vetten nodig. Maar in plaats van spaghetti van tarwe kan je af en toe ook eens voor courgetteslierten gaan, of pasta op basis van kikkererwten. Of vervang aardappelen eens door zoete aardappel, en witte rijst door glutenvrije bruine rijst.”
3. Volg de 80/20 regel
“Natuurlijk eten wij bij ons thuis ook frietjes en halen we al eens een pizzaatje, maar die keuze maken we heel bewust. Voor het overgrote deel van de tijd koken we gezond.”
4. Beperk frisdrank
“Bij ons mogen de kinderen enkel frisdrank in het weekend - al was dat tijdens corona iets meer. En dat hoeven absoluut geen grote blikken te zijn. Wij gaan altijd voor miniblikjes Icetea of Fanta. Daar is je kind heus ook al blij mee.”
5. Laat ze enkel meekoken in het weekend
“Door de week is het te druk en moet het supersnel. Dan wordt het meer gejaag dan plezier. Als je kookt met je kinderen, neem er dan je tijd voor.”
6. Dwing je kind niet
“Dat maakt de sfeer er niet leuker op. Het moet uit je kind zelf komen. Dat was ook een voorwaarde die ik stelde aan de programmamakers van njam!: als Noah en Zenna het even niet meer zien zitten, mogen ze tijdens de opnames even gaan fietsen of iets anders doen.”
7. Bewaar je geduld
“Kinderen doen het op hun eigen manier. In het begin zei ik constant: doe dat zo, en pas op voor dit en dat. Maar laat dat los, en heb vertrouwen. Gun ze die vrijheid en creativiteit!”
8. Hou het simpel
“Als Sergio thuis kookt, is dat altijd heel chic. Maar de kinderen vinden mijn eten het lekkerst. Dat is vaak een stamppot of kookrijst, zonder al te veel kruiden – gewoon eenvoudig en voedzaam.”
9. Leer ze falen
“Soms mislukt er al eens wat in de keuken. Neem nu die zalmburger. Die van Noah was mooi gelukt, maar Zenna’s creatie viel uit elkaar. Dat is niet erg, prent ik hen dan in, in je mond gaat het toch stuk. Koken is als het leven: soms loopt het niet perfect. Ook dat leren kinderen dan.”
10. Zet ze achteraf aan de afwas.
“Toegegeven, dat is altijd een groot drama. Bij ons moeten ze het om de beurt doen, net zoals de tafel dekken. Van mij en Sergio moeten ze leren dat er gewerkt moet worden in het leven. Ze worden al genoeg gepamperd.”
Recept: Bananensushi met aardbeiensaus
“Dit is een van onze favoriete snacks. Het is een creatieve manier om fruit te eten en de pannenkoeken zijn ook gezond door de voedzame ingrediënten. Het samen klaarmaken is superleuk én het resultaat ziet er ook gewoon top uit!”
Voor het pannenkoekenbeslag:
100 g speltmeel
100 g havermeel
300 ml plantaardige melk
1 ei
1 snuifje zout
overige ingrediënten
4 bananen
10 aardbeien
esdoornsiroop
chocopasta
boter
gepofte quinoa en chocoladekorreltjes
Meng alle ingrediënten voor het pannenkoekenbeslag in een grote kom.
Smelt een klontje boter in een pannenkoekenpan en giet er een lepel beslag in. Laat mooi goudbruin bakken en draai om. Leg de pannenkoek op een bord en herhaal tot het beslag volledig op is. Laat de pannenkoeken een beetje afkoelen.
Besmeer de pannenkoeken met een laagje esdoornsiroop of een laagje chocopasta. Leg er een banaan op en rol op. Snijd vervolgens in stukjes.
Doe de aardbeien in de blender en mix glad tot aardbeiensaus. Werk de stukjes bananensushi af met gepofte quinoa en chocoladekorreltjes. Serveer de ‘sushi’ met de aardbeiensaus.
Meer recepten van Ellemiekes KIDchen vind je hier. Ellemiekes KIDchen, vanaf 21 juni elke zondag om 10u40, 15u40 en 22u40 op njam!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe pak je koken aan op drukke werkdagen? 3 ouders delen concrete tips: “Door amper 2 keer te koken heb ik eten voor 7 dagen”
-
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed
Ben je van plan om minder vlees te eten dit jaar? Een bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed en leent zich bovendien prima om een winterse aardappelsalade bij te serveren, met walnoten en augurkjes. Wedden dat je zelfs de meest doorwinterde vleeseter overtuigt? -
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
-
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
Elke ochtend hetzelfde dilemma: begin ik mijn dag met thee of koffie? Voor de eeuwige twijfelaars is er de London Fog Tea Latte. Het is een combinatie van zwarte thee, gestoomde melk en vanillesuiker en helemaal niet moeilijk te maken, zo blijkt. Wij tonen je hoe. -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris