Direct naar artikelinhoud
Brugge

Neergestoken burgemeester Dirk De fauw heeft het ziekenhuis verlaten

Dirk De fauw verlaat het ziekenhuisBeeld DM

Dirk De fauw (CD&V) heeft even na 12 uur het ziekenhuis verlaten. Hij was bij buitenkomst geëmotioneerd en vooral opgelucht dat hij thuis kon verder herstellen. De burgemeester van Brugge werd zaterdag neergestoken door een cliënt, die wordt voorgeleid voor poging tot moord.

Met een stevige pleister mocht De fauw het ziekenhuis verlaten. De burgemeester werd er opgehaald, maar nam voor vertrek even de tijd om zijn dank uit te drukken voor alle steunbetuigingen die hij de voorbije 24 uur kreeg. 

De Brugse burgemeester, die ook advocaat is, werd zaterdag met een aardappelmes neergestoken voor zijn advocatenkantoor in Brugge. De chauffer van De fauw was nog in de buurt en kon De Fauw meteen overbrengen naar het AZ Sint-Jan ziekenhuis waar hij een spoedoperatie onderging. De burgemeester kreeg 40 hechtingen en bleek veel geluk gehad te hebben. “Hij werd in de dodelijke zone geraakt”, verklaart het parket. De verdachte, een cliënt van De fauw,  wordt verhoord en is vandaag bij de onderzoeksrechter voorgeleid. 

Neergestoken burgemeester Dirk De fauw heeft het ziekenhuis verlaten
Beeld Photo News

Geschrokken reacties in politiek

CD&V-voorzitter Joachim Coens reageerde geschrokken op het nieuws. “We zijn ongelooflijk geschrokken, maar zijn blij dat zijn toestand onder controle is”, aldus Coens in een reactie aan Belga. “We wensen Dirk een spoedig herstel en zijn familie veel sterkte. Dirk is een goed burgemeester en een erg minzaam figuur. Zoiets verwacht je niet, zeker niet van iemand die zo geliefd is en die niet polariseert”

Ook Vlaams CD&V-minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle spreekt op Twitter van “verschrikkelijk nieuws” en wenst de Brugse burgervader veel beterschap. 

Ook buiten de partij reageert men geschokt. “Verschrikkelijk om te vernemen wat burgemeester Dirk De fauw heeft meegemaakt”, klinkt het bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Ik wens hem spoedig herstel toe. Steun aan de familie.”

“Verschrikkelijk nieuws... Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Ik hoop en duim voor een volledig herstel. Heel veel steun aan Dirk De fauw, zijn familie en naasten”, zo stuurde Groen-voorzitter Meyrem Almaci al snel de wereld in.

Dirk De fauw is sinds 1 januari 2019 burgemeester van Brugge en volgde daarmee Renaat Landuyt (Sp.a) op. De CD&V-burgemeester vormt er een coalitie met sp.a en Open Vld.