Direct naar artikelinhoud
Rijbewijs

25.000 mensen wachten op rijexamen, wachttijden tot oktober

25.000 mensen wachten op rijexamen, wachttijden tot oktober
Beeld Photo News

Wie zijn praktisch rijexamen wil afleggen, moet rekening houden met lange wachttijden. Soms zelfs tot oktober. De examencentra en rijscholen moesten een tijdlang dicht tijdens de coronacrisis. Daardoor hebben zo’n 25.000 mensen hun examen gemist. De inhaalbeweging zal nog even duren. ‘Wie een herexamen heeft voor een rijbewijs B moet soms tot oktober wachten’, zegt Jeroen Smeesters van de federatie van rijscholen aan VRT NWS.

en

De rijscholen en examencentra zijn na de coronacrisis begonnen aan hun inhaalbeweging. En dat is een hele opgave want de achterstand is groot. “Normaal vinden er per maand 10.000 tot 15.000 examens plaats en we zijn toch twee maanden gesloten geweest”, vertelt Smeesters. “Dat betekent dus een achterstand van zeker 25.000 examens.”

De rijscholen zijn verrast dat zoveel mensen zo snel hun examen willen komen doen. “We wisten dat er een toeloop zou komen, maar dat het zo snel zou gaan, hadden we niet voorzien. Het is een beetje behelpen nu en de wachttijden lopen inderdaad op.”

Wie nu zijn examen wil afleggen, moet soms wachten tot het najaar. “Voor wie een korte opleiding volgt zoals voor een motorfiets of de vrachtwagen, moet een maand of anderhalve maand wachten. Maar in andere gevallen loopt de wachttijd op tot oktober. Dat is vooral zo voor wie een herexamen heeft voor een rijbewijs B, het populairste rijbewijs.”