Leverancier van federale mondmaskers gaat in tegenaanval tegen aanhoudende kritiek en “valse beschuldigingen”

© Photo News

Avrox, de Luxemburgse leverancier van de Belgische mondmaskers, is de “ongerechtvaardigde aanvallen” en “valse beschuldigingen” beu. In een uitgebreid persbericht probeert het bedrijf de aanhoudende kritiek te counteren. De mondmaskers zijn kwalitatief en veilig, is de boodschap. Avrox erkent wel dat er een “onbedoelde materiële vergissing” is gebeurd met de certificaatnummers, maar benadrukt dat het beschikt over alle nodige certificaten.

gjs

Avrox is de Luxemburgse vennootschap waarmee Defensie in zee ging voor de levering van 15 miljoen mondmaskers voor de Belgische bevolking. Het bedrijf wordt al wekenlang bijna non-stop op de korrel genomen. Zo was er kritiek op de manier waarop het bedrijf de overheidsopdracht had gewonnen, waren er vragen over de kwaliteit en de veiligheid van de maskers, doken er vragen op over de wasvoorschriften voor de maskers, enzovoort.

“Dit spelletje heeft lang genoeg geduurd”, reageert Avrox. Het bedrijf is de “aanvallen, beschuldigingen en ongegronde geruchten” beu. In een uitgebreid persbericht probeert het bedrijf alle kritiek te counteren. “Het bedrijf won een overheidsopdracht op een eerlijke manier, leverde 15 miljoen maskers in recordtijd en zorgde dat die maskers van uitzonderlijke kwaliteit zijn ten behoeve van de Belgische burger”, luidt het.

Zware weken

Volgens Laurent Hericord, managing director van Avrox, zijn het erg zware weken geweest, niet alleen om alles tijdig rond te krijgen, maar vooral ook om te moeten “blijven vechten tegen nieuwe beschuldigingen”. Hericord spreekt van intimidaties en bedreigingen en zegt dat zijn zakenpartner “een financier van terrorisme en een belastingontduiker” genoemd wordt. “Ik kan begrijpen dat mensen kritiek hebben of gefrustreerd zijn, maar dit gaat echt te ver.”

Vrijdag raakte ook nog eens bekend dat er een probleem is met de certificaatnummers die op de handleidingen voor de maskers staan. Volgens N-VA-Kamerlid Michaël Freilich heeft Oeko-Tex, dat instaat voor de certifiëring van de federale mondmaskers, de overheid gevraagd om de handleiding bij de mondmaskers die werden geleverd door Avrox in te trekken.

LEES OOK. Opnieuw probleem met mondmaskers die regering bestelde voor bevolking

Avrox erkent dat er een “ongelukkige en volstrekt onbedoelde materiële vergissing” is gebeurd met de certificaatnummers, maar benadrukt dat het over alle nodige certificaten beschikt. Het bedrijf wijst er ook op dat het Oeko-Tex label enkel “een bijkomend kwaliteitslabel” is en geen wettelijke verplichting.

Ook Defensie reageert

Ook Defensie reageert zaterdag op de nieuwe kritiek. Volgens Defensie voldoen de geleverde mondmaskers “aan alle vereiste normen en kwaliteit”. “Het gebruikte textiel is volledig onschadelijk en geniet wel degelijk het Oeko-Tex label”, klinkt het. Defensie wijst er ook op dat de maskers getest zijn door een onafhankelijk laboratorium en dat de FOD Volksgezondheid een gunstig advies heeft gegeven over de behandeling van de maskers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen