Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VSRepublikeinen

Trump trapt campagne op gang in Oklahoma: deel van rally afgelast wegens gebrek aan publiek

Donald Trump op de bijeenkomst.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in Tulsa, Oklahoma het startschot gegeven voor zijn herverkiezingscampagne. Er werden zo’n 20.000 aanhangers verwacht op zijn eerste massabijeenkomst in maanden, maar de opkomst viel tegen. 

De organisatoren hadden verwacht dat er tienduizenden mensen op het evenement zouden afkomen, maar de opkomst viel volgens waarnemers een pak lager uit. Een uur voor aanvang verspreidden de organisatoren nog berichten dat er nog plek was voor mensen die op het laatste moment willen komen.

Hoewel uren voordat Trump in de hal werd verwacht zich al enkele duizenden fans hadden verzameld, bleven tijdens de toespraak veel van de 19.000 plekken in de hal onbezet. Ook correspondent Michael Persson twitterde dat er nog veel lege plekken waren.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump begon zijn lange campagnespeech met een verklaring waarom de zaal niet vol was. Volgens hem verhinderden buiten het gebouw gewelddadige radicaal-linkse activisten de bezoekers de entree. Er waren echter geen meldingen van de politie en veiligheidsdiensten over ongeregeldheden of massale aanwezigheid van anti-Trump demonstranten.

‘Tuig’

De controversiële staatsleider beloofde zijn juichende toehoorders om “het radicale linkse kamp” oftewel de “linkse maffia” volledig uit te roeien en “Sleepy Joe Biden” te verslaan. Trump prees zijn eigen verwezenlijkingen op vlak van economie, belastingverlaging en deregulering, hekelde de mediakanalen die kritisch voor hem zijn en noemde de betogers die naar het evenement afgezakt waren “tuig”. Net als de voorbije weken hekelde hij de “linkse” gouverneurs en burgemeesters die anti-racismebetogingen toelieten in hun straten.

‘Tuig’
Beeld REUTERS

Verder raasde hij over sporters die knielen voor de vlag in plaats van het volkslied te zingen (een vorm van protest, red.) en pleitte hij voor een celstraf van een jaar voor eenieder die de Amerikaanse vlag in brand steekt. Trump hekelde ook de verwijdering van standbeelden ter ere van generaals van de geconfedereerde staten (die vochten voor het behoud van de slavernij, red.) tijdens de Amerikaanse burgeroorlog: “Ze willen ons erfgoed afnemen zodat ze in de plaats een nieuw onderdrukkend regime kunnen invoeren”, klonk het.

De president pleitte er ook voor om het aantal tests op eventuele besmettingen met het coronavirus terug te schroeven, “want hoe meer je test, hoe mee gevallen je vindt”, beklemtoonde hij. Een medewerker van het Witte Huis beweert echter dat Trump dat niet meende. “Hij maakte duidelijk een grapje. We voeren de meeste tests uit ter wereld en hebben er al meer dan 25 miljoen afgenomen”, aldus de woordvoerder.

‘Tuig’
Beeld EPA

Daarnaast beloofde Trump ook meermaals om het recht op wapenbezit te verdedigen. “Als je kijkt naar al die gekken in de straat, dan ben je blij met je recht om wapens te dragen”, stelde hij verwijzend naar de demonstraties van de voorbije weken.

Deel van programma afgelast

Een deel van het programma van de verkiezingsbijeenkomst is op het laatste moment afgelast. Voor het buitenprogramma op een speciaal ingericht plein met podium en verkiezingsbanners, kwam nauwelijks publiek opdagen. Het podium werd daarom al voor zijn komst weer afgebroken.

Trump en vicepresident Mike Pence zouden daar, voorafgaande aan het binnenprogramma in het Tulsa BOK Center, een toespraak houden voor de mensen die niet bij het hoofdprogramma aanwezig konden zijn. 

Deel van programma afgelast
Beeld AFP

Besmettingshaard

Hoewel er vanwege het coronavirus mondmaskers werden uitgedeeld aan de bezoekers, droegen de meeste aanwezigen deze niet. In Oklahoma, de staat waar Tulsa ligt, is het aantal besmettingen met het longvirus de afgelopen dagen flink gestegen. Veel mensen uitten hun bezorgdheid dat de bijeenkomst een besmettingshaard wordt en dat het virus zich veel sneller gaat verspreiden. Enkele uren voor de bijeenkomst werd bekend dat zes mensen uit het campagneteam van Trump besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Een aantal inwoners van Tulsa wilde de campagnebijeenkomst om die reden laten annuleren door de rechter, maar hun verzoek werd afgewezen.

Besmettingshaard
Beeld EPA