Direct naar artikelinhoud
BrusselUpdate

▶ Erika Vlieghe over Brusselse feestvierders: ‘Dit komt niet goed als we zo verdergaan’

De jongeren stonden dicht bij elkaar te feesten.Beeld VTM Nieuws

Spontane feestjes zoals afgelopen weekend op het Flageyplein in Elsene en in Anderlecht zijn absoluut niet verstandig. Dat heeft prof. dr. Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES, gezegd in De Ochtend op Radio 1. ‘Dit zien we met lede ogen aan. Dit komt niet goed als we zo verdergaan.’

Afgelopen zaterdagnacht vond een massabijeenkomst plaats op het Flageyplein in Brussel. Honderden mensen stonden dicht bij elkaar en zonder mondmasker aan te dansen en te feesten. De politie moest tussenkomen om de mensen te verwijderen, maar die verplaatsten zich dan naar andere pleinen in de buurt.

Vlieghe waarschuwt dat iedereen op zijn hoede moet blijven voor het coronavirus. “Er is de voorbije weken veel gebeurd. Veel segmenten van de samenleving zijn weer opengegaan. (...) We hebben een aantal vrijheden teruggewonnen, maar zeker niet allemaal.” Wat nu als “het nieuwe normaal” wordt beschouwd, is misschien niet fijn, maar iedereen moet zich er wel aan houden, waarschuwt Vlieghe.

Een later sluitingsuur voor horecazaken, zoals Horeca Vlaanderen bepleit omdat dit zou toelaten om te feesten “in een gecontroleerde omgeving”, vindt Vlieghe geen goed idee. “Dat lijkt mij gewoon het probleem verplaatsen naar een later uur. Hoe langer mensen uitgaan en hoe meer ze drinken, hoe meer ze lijken te zondigen.”

Het is net de combinatie van feestjes, manifestaties, de losse omgang met de coronaregels en andere zaken die risicovol is. “Daarom blijven we waarschuwen: wees verstandig, iedereen moet hier zijn verantwoordelijkheid dragen. Het is niet gedaan, het virus is heel onzichtbaar.” Een plotse, forse stijging van het reproductiecijfer zoals in Duitsland valt ook in België niet uit te sluiten, zegt ze.

Volgens Vlieghe moet blijven geïnformeerd worden over de risico’s en over de maatregelen die moeten worden nageleefd. Hoe dat moet gebeuren, moet volgens haar bekeken worden met gedrags- en communicatie-experts. Zelf hamert ze op het belang van mondmaskers. “In de supermarkt ben ik vaak de enige met een mondmasker. Ook dat moet een deel zijn van de communicatie: maskers hebben absoluut hun belang. We hebben er nu allemaal wel een, laten we het dan ook gebruiken.”

Woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen.

Bekijk nu: massa viert feest in Brussel

Video wordt geladen...

Van Ranst: ‘Waar waren deze mensen de voorbije maanden?’

“Waar waren deze mensen de voorbije maanden, hebben ze niets onthouden?”, reageerde viroloog Marc Van Ranst zondag in VTM Nieuws. “Dit zijn mensen die denken dat hier niks meer aan de hand is, dat alles weg is, dat corona geen enkel probleem meer is, terwijl we nog altijd meer gevallen per dag hebben dan Peking, waar men zich wél grote zorgen maakt.”

Van Ranst beseft dat “jonge mensen een moeilijke periode hebben meegemaakt en feest willen vieren”, maar zei ook dat het “daarvoor nog niet het moment is”. Omdat het bovendien niet de eerste keer was deze week, vindt hij dat ook de politie meer zou moeten doen. “Dat is al een aantal dagen aan de gang deze week. Als politie moet je dat weten en proberen te voorkomen dat daar zoveel volk bijeenkomt. Dus iets vroeger optreden”, oordeelt hij.

Hetzelfde geluid is te horen bij Yves Van Laethem, de Franstalige interfederale woordvoerder. “Wat er in Elsene en Anderlecht is gebeurd, is het tegengestelde van wat we willen”, zei hij zondag op RTL-TVI. “Honderden personen dicht bij mekaar, die praten en zingen, zonder mondmaskers, die hun handen niet kort voordien gewassen hebben. Dit is het prototype van wat we proberen te vermijden, maar wat je vaak ziet als je door Brussel wandelt, met redelijk volle terrassen.”

Emmanuel André: “Niet moment om feestjes te houden”

Emmanuel André, de voorganger van Van Laethem, verwijst zondag op Twitter naar Duitsland, waar het reproductiegetal van het coronavirus, dat is de mate waarin zieke personen iemand anders besmetten, gestegen is tot 1,79. Intussen is de R-waarde daar zelfs nóg hoger gestegen, tot 2,88. “Een eerste alarmsignaal dat alle Europese landen er moet aan herinneren dat de epidemie van elke gelegenheid gebruikmaakt om opnieuw aan kracht te winnen. Dit is niet het moment om feestjes te houden”, aldus de wetenschapper. Virologen wijzen erop dat de reproductiewaarde onder 1 moet blijven om de uitbraak van het coronavirus onder controle te houden.

Horeca Vlaanderen-topman Matthias De Caluwe spreekt van “intriest gedrag”. “Onze horecasector doet al het mogelijke om de regels te volgen en nu opnieuw dit! Getuigt echt van weinig respect en solidariteit in deze moeilijke tijden. Stemt tot nadenken”, stelt hij.

De Caluwe begrijpt dat het in de steden niet makkelijk is om de coronamaatregelen na te leven, maar roept op om die toch te respecteren. “Hoe moeilijk het ook is. Als we naar verdere versoepelingen willen gaan en zo snel mogelijk naar een normale situatie willen terugkeren, dan is dit niet de manier”, klinkt het. De beelden zijn volgens hem met name pijnlijk voor de horecasector, waar ondernemers al het mogelijke doen om de veiligheid voor de klant te garanderen. Hij verwijst naar de mondmaskers maar ook naar het verplichte sluitingsuur. “Maar ook voor de mensen uit de zorgsector en de evenementensector is dit extra pijnlijk.” Horeca Vlaanderen hoopt dat de beelden geen impact zullen hebben op eventuele verdere versoepelingen.