Direct naar artikelinhoud
Politie

Britse bende opgerold die machines in België en Nederland liet volstoppen voor miljoenen aan drugs

Een deel van de drugs die verstopt zat in generatoren en enkele in beslag genomen Rolex-horloges.Beeld NCA

Met de arrestatie van vijf mannen en vrouw in de omgeving van Liverpool denkt het Britse National Crime Agency (NCA) een criminele organisatie te hebben ontmanteld die zich bezighield met illegale drugshandel en witwassen. De zes zouden generatoren vanuit het Verenigd Koninkrijk naar België en Nederland hebben laten vervoeren om ze vol drugs weer terug te laten sturen.  

De bende maakte voor het transport van de generatoren naar alle waarschijnlijkheid gebruik van legitieme expeditiebedrijven. Nadat de cocaïne en heroïne in de machines was verstopt, werden ze teruggestuurd naar de afzenders in het Verenigd Koninkrijk, meldt het NCA. 

Onderschept

Het misdaadbestrijdingsagentschap kwam de bende op het spoor na het onderscheppen van een lading categorie A-drugs (crack, cocaïne, xtc (MDMA), heroïne, LSD, paddo’s, methadon en crystal meth) in de haven van Dover, in maart 2019, en twee drugsvangsten in Nederland drie maanden later. Beide ladingen bevatten onder andere 111 kilo cocaïne en heroïne met een geschatte straatwaarde van ongeveer 9 miljoen pond (zo'n 9,9 miljoen euro). Het NCA vermoedt dat de bende tussen oktober 2018 en juni 2019 op deze wijze herhaaldelijk drugs invoerde. 

(Lees verder onder de foto)

De arrestatie van een van de vijf mannen.Beeld Videostill NCA

Arrestaties

De zes werden donderdag gearresteerd in Wirral, Wallasey en Deeside (Liverpool) door NCA-agenten en collega’s van de politie van het graafschap Merseyside. De vijf mannen zijn aangehouden op verdenking van samenzwering in verband met de invoer van drugs, het witwassen van de opbrengst en deelname aan de activiteiten van een georganiseerde criminele groep. De vrouw zit vast op verdenking van samenzwering met het oog op de invoer van drugs, en witwassen. 

De arrestaties gingen gepaard met de inbeslagname van een aantal luxegoederen, waaronder een Mercedes-Benz en Landrovers, twee Rolex-horloges en ongeveer 5.000 pond ( zo’n 5.524 euro) in contanten.

Samenwerking met Belgische politie

De NCA vermoedt dat de bende de drugs importeerde om het daarna te verdelen aan criminele groepen in de rest van het Verenigd Koninkrijk. “Door nauw samen te werken met partners hier en in het buitenland, in het bijzonder de Belgische en Nederlandse politie, denken we dat we een goed opgezette drugsaanvoerroute hebben ontmanteld”, zegt regionaal opsporingschef Ian Glover. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Een van de reeks luxewagens die in beslag werden genomen.Beeld Videostill NCA
De in beslag genomen Mercedes.Beeld Videostill NCA