Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Dokter krijgt 2,5 euro coronacompensatie per consultatie, 20 euro toeslag voor tandarts

Dokter krijgt 2,5 euro coronacompensatie per consultatie, 20 euro toeslag voor tandarts
Beeld Photo News

Net als voor bedrijven en zelfstandigen komt er een coronacompensatie voor medische en paramedische zorgverstrekkers. De overheid werkt aan een regeling waarbij onder meer huisartsen, kinesisten en logopedisten 2,5 euro per patiënt extra zouden ontvangen. Tandartsen worden een pak sterker gecompenseerd, met 20 euro steun per consultatie. De toeslag mag niet worden doorgerekend aan de patiënt.

Als alles goed gaat, krijgen ambulante zorgverstrekkers, werkzaam buiten het ziekenhuis, vanaf 1 juli een coronacompensatie van het RIZIV. De toeslag van 2,5 euro per consultatie moet het inkomensverlies en de extra kosten voor onder meer de huisartsen, kinesisten, vroedvrouwen en logopedisten, maar bijvoorbeeld ook oogartsen met eigen praktijk, compenseren. “We hadden voor alle verstrekkingen 15 procent extra gevraagd, én een surplus voor jonge startende huisartsen en specialisten met eigen praktijk. Maar hiermee kunnen we leven”, zegt dr. Marc Moens, erevoorzitter van de Belgische vereniging van artsensyndicaten. 

De tandarts, orthodontist en de nog meer gespecialiseerde stomatoloog zouden volgens het voorliggende plan geen 2,5 euro, maar 20 euro per patiëntencontact krijgen. Ook voor hen geldt een maximumaantal van 200 consultaties per maand, maximaal 4.000 euro, dus. De tandartsen argumenteren, net als de neus- keel- oorspecialisten, dat geen beroep ‘letterlijk zo dicht bij de mogelijke besmettingsbron staat’ als zij, wat voor heel wat extra kosten voor onder meer beveiligingsmateriaal en desinfectie, maar ook voor tijdverlies zorgt. “Die 20 euro dekt amper de helft van de werkelijke extra kost”, zegt Stefaan Hanson van het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT). “De werkelijke supplementaire kost per patiënt, zoals die door het RIZIV en de ziekenfondsen werd berekend, bedraagt 18 euro voor de tandarts, en nog eens 16 euro voor de assistent.” 

Keurt het RIZIV de voorliggende regeling goed, dan zou ze met terugwerkende kracht vanaf 4 mei gelden, de dag waarop de meeste zorgverstrekkers hun normale werking konden hervatten. Voorlopig blijft ze van kracht tot 1 september. 

De patiënt zelf zal niet meer moeten betalen. Omdat de coronacompensatie via de derdebetalersregeling rechtstreeks door de mutualiteit met de ziekteverzekering wordt geregeld, zal hij er zelfs niets van merken. 

De thuisverpleegkundigen genieten als enige ambulate zorgverstrekkers al zo’n compensatiepremie. Sinds 1 maart krijgen ze 2,63 tot 5,26 euro extra per bezoek, afhankelijk van de graad van zorgbehoefte van de patiënt. “Dat compenseert enerzijds de meerkost voor het dure beveiligingsmateriaal, alsook de extra tijdsbesteding per patiënt”, zegt Hendrik Van Gansbeke, algemeen coördinator bij het Wit-Gele Kruis. “Want elk bezoek duurde de voorbije maanden toch zo’n 3 minuten langer. Maal 15 of 20 per dag, tel uit. Ondertussen is de situatie wel veranderd: de duurste materialen zoals overschorten worden minder gebruikt en een bezoek duurt nog maar 2 minuten langer. We zijn dan ook akkoord dat de toeslag vanaf 1 juli daalt naar 1,75 tot maximaal 3,51 euro per bezoek.”