© Boumediene Belbachir

OPROEP. Slechts één keer per week naar containerpark: raakt u uw afval kwijt?

Aan de Limburgse containerparken was het vorig weekend weer aanschuiven. Hagen worden gesnoeid en mensen weten geen blijf met hun afval doordat ze nog maar één keer per week naar het containerpark mogen. Raakt u al uw afval wel of niet kwijt? Laat het ons hier weten.

Marij Wyers

Peter Govaere uit Peer klaagt dat hij met zijn bescheiden aanhangwagen en een gezin van zes niet vaker naar het containerpark mag. “Terwijl de rest van de wereld terug aan de gang schiet, blijven de containerparken slechts één keer per week toegankelijk. Het lukt écht niet meer om al het afval te beheren.”

Volgens de statistieken van Limburg.net, uitbater van de recyclageparken, blijkt slechts twee procent van de Limburgers meermaals per week afval naar het containerpark te brengen. “Voor die kleine groep mensen is er nu mogelijk een probleem. Om iedereen de kans te geven naar het recyclagpark te komen, houden we vast aan de regeling van één keer per week. Zo vermijden we ook dat de files op zaterdag nog langer worden. Wanneer we alles weer vrijgeven, lopen we het risico dat nog meer mensen op zaterdag komen”, zegt directeur Kris Somers van Limburg.net.

Vorig weekend was het bij meerdere recyclageparken erg lang aanschuiven. “Toch bewijzen onze cijfers dat het aantal bezoekers niet opvallend hoger lag dan dezelfde periode vorig jaar. Beringen is een heel druk park maar de inwoners kunnen ook in Ham hun afval kwijt, daar zijn nooit files”, adviseert Kris Somers. Limburg.net laat maar een beperkt aantal bezoekers toe tot de recyclageparken om te vermijden dat mensen op elkaar gehoopt rond een container hangen, de gevraagde ‘social distance’.

“Het nodeloos lang aanhouden van het beperkte bezoek terwijl de besmettingsgraad zo laag ligt, is complete onzin en zorgt voor irritatie bij de bezoekers en meer werk bij de vuilnismannen die hun ronde doen.” De lezer uit Diepenbeek spuit zijn kritiek op Facebook: “In het begin had ik nog begrip voor de maatregel, maar dat begrip is nu helemaal op. Als Limburg.net het volk wil spreiden dan moet het de openingsuren ook uitbreiden. Limburg.net organiseert zijn eigen files door mensen heel erg beperkte mogelijkheden in hun agenda te geven. Door die tijd te beperken, komen meer mensen op hetzelfde moment én bovendien hebben ze propvolle aanhangwagens met spullen bij waardoor en nog langere files ontstaan. Maar helaas; ik héb geen aanhangwagen en moet dus wel elke week komen en tijdens het tuinseizoen eigenlijk minstens 2 keer per week. Gevolg, mijn hele achtertuin wordt stilaan het tweede recyclagepark van Diepenbeek.”

Volgens Peter Govaere uit Peer grijpen velen naar de intussen verboden methode uit de jaren 70: stoken en sluikstorten.

Limburg.net volgt de cijfers van de bezoekers en het aangevoerde afval op de voet om indien nodig bij te sturen.

Raakt u al uw afval wel kwijt? Heeft u er een creatieve oplossing voor gevonden? Laat het ons hier weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer