Koffie wordt brandstof door Britse start-up

Koffie veroorzaakt veel afval, van de wegwerpbeker tot het koffiegruis dat op de vuilnisbelt beland. Er zijn intussen veel alternatieven voor de beker, maar de grote ketens blijven wel met het gruis zitten. Start-up Bio-bean wil er brandstof van maken.

Elke dag drinkt de verzamelde mensheid 2 miljard kopjes koffie. Dat betekent 6 miljoen ton aan koffiegruis per jaar volgens cijfers uit 2011. Het afbrekende gruis stoot broeikasgassen uit in de atmosfeer en dat draagt veel bij tot de opwarming van de aarde. Bio-bean, een start-up uit het Verenigd Koninkrijk, draait 7.000 ton gruis in de molen om er biodiesel van te maken.

Van biodiesel naar biobrandstof

In 2017 ontwikkelde het bedrijfje een koffiegebaseerde biodiesel om te gebruiken in de Londense dieselbussen. Het project was financieel echter onhaalbaar, dus ligt de focus van het bedrijf nu op brandstoffen voor huizen en voor de industrie. Die biobrandstof heeft natuurlijk ook een uitstoot, maar volgens Bio-bean zou dat, als de biobrandstof gewone brandstof vervangt, een vermindering van 80 procent betekenen.

Bio-bean heeft 7 miljoen dollar opgehaald sinds het project werd opgericht in 2017. Het bedrijf haalt gruis op bij koffieketen Costa Coffee en vervoersmaatschappij Network Rail. ‘Ik denk dat we vooral succesvol zijn met onze innovatie omdat we de schaal snel konden vergroten’, zegt George May, topman bij Bio-bean, aan CNN. ‘Andere bedrijven recycleren tot 10 ton koffie, wij hebben 20.000 ton gerecycleerd sinds ons bestaan.’

Langer branden

Ook Bio-bean ondervindt last van de coronacrisis. De koffieketens moesten de deuren sluiten door de verspreiding van Covid-19, maar de activiteiten in het bedrijf lopen door. Het volume ligt wel een stuk lager dan voorzien. De pellets en blokken die Bio-bean maakt, branden volgens het bedrijf 20 procent warmer en langer dan die gemaakt uit papier en hout.

Of dit dan de beste manier is van koffie recycleren, dat wil professor Jenny Jones, specialist in hernieuwbare energie aan de universiteit van Leeds, niet meteen gezegd hebben. ‘Koffiegruis heeft potentieel als biobrandstof, maar er zijn ook alternatieven zoals verbranden of er compost van maken voor planten.’

‘Net zoals de meeste residuen van biomassa, is die van koffiegruis rijk aan zwavel en stikstof. Daar komen schadelijke gassen uit voort zoals zwaveldioxide en stikstofoxide, als ze verbrand worden.’ Dat is een belangrijke afweging om te maken als bedrijven kiezen voor biobrandstof.

Meer