Viroloog Marc Van Ranst en GEES-voorzitster Erika Vlieghe.
Volledig scherm
Viroloog Marc Van Ranst en GEES-voorzitster Erika Vlieghe. © Photo News/Belga

Marc Van Ranst en Erika Vlieghe voeren net voor Veiligheidsraad de druk op: “Mondmaskers zouden verplicht moeten worden in winkels”

“Ik ben voorstander om mondmaskers te verplichten in de warenhuizen/winkels.” Dat zegt viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Op drukke plaatsen waar afstand bewaren moeilijk is, zijn ze enkel “sterk aangeraden”, maar “dat werkt duidelijk niet”, zegt Van Ranst. Ook infectiologe Erika Vlieghe, de voorzitster van de GEES, de expertengroep de regering bijstaat in het bepalen van de exit-strategie, hamert op het belang van mondmaskers. Viroloog Steven Van Gucht pleit voor een verplichting in alle winkels. De Veiligheidsraad zal de kwestie woensdag bespreken.

206 reacties

  • Chris de Velde

    4 jaar geleden
    Beste virologen, jullie hebben geen beslissingsrecht. Wat mij betreft kan/mag/moet elke winkel of warenhuis zelf uitmaken hoeveel mensen binnenmogen en welke voorschriften (masker, handschoenen, ontsmetting...) er moeten opgevolgd worden. DAT is in het belang van hun personeel en in dat van hun klanten. Ben je het niet eens met de maatregelen, dan kan je (misschien) elders gaan winkelen. regelneverij zorgt voor onrust, naast-de-pot-pisserij, angst, wangedrag en dergelijke.
  • Guido Volkaerts

    4 jaar geleden
    Dat is toch diezelfde Van Ranst die enkele weken geleden nog lachte om die mondmaskers bij VTM en toen verkondigde dat sjalen, bandanas en mondmaskers in allerlei vreemde exotische stofjes 0,0 bescherming bieden, noch voor jezelf, noch voor je omgeving... En de mondmaskers die wél voldoen worden dan meestal nog zo slecht opgezet (mensen met baarden, openingen aan neus en kaken, masker enkel voor de mond en kin enz...) dat ook die totaal geen nut hebben...
  • jaen court

    4 jaar geleden
    Groot gelijk en tram en bus zelfs zonder corona, mondmasker altijd verplichten dat is een broeihaard van ziektes .
  • Mark Vrijdaghs

    4 jaar geleden
    Wat helpt om de coronamaatregelen te doen naleven? Alle mensen die er hun laars aan vegen identificeren en wanneer ze ziek worden door besmetting met covid19 laten opdraaien voor alle kosten. Ziekenhuiskosten kunnen aardig oplopen. Heel drastisch misschien maar werkend.
  • leen hanssens

    4 jaar geleden
    In het begin van corona hadden ze geen nut volgens Van Ranst, nu gaat hij het verplichten.