Direct naar artikelinhoud
Verkeersveiligheid

Geen EK of Rock Werchter, dus ook geen BOB-campagne deze zomer

Geen EK of Rock Werchter, dus ook geen BOB-campagne deze zomer
Beeld RV

Geen grootse evenementen à la Rock Werchter, dorpsfeesten of een EK op groot scherm, en dus komt er deze zomer voor het eerst sinds jaren ook geen BOB-campagne. Ondertussen wordt er op de terrasjes wel weer volop gepintelierd, en gaan de recentste ongevallencijfers met bestuurders onder invloed de verkeerde kant op.  De politie zal ook zonder BOB onverminderd blijven controleren, zegt ze.

‘Helemaal BOB. Nul op!’, zo schreeuwde de vele informatieborden langs de snel- en gewestwegen en de bussen en Kusttrams van De Lijn vorige zomer. Niet zo dit jaar. Ook BOB neemt deze zomer vakantie. “Nu er door corona geen grootse evenementen als een EK, WK, Olympische spelen of zomerfestivals zijn waarop de campagne zich normaal toespitst, komt er ook geen grote affichecampagne. Radio- en tv-spots waren er ook vorige zomer niet. Maar we gaan online wel sensibiliseren”, zegt Stef Willems van Vias. “Toen de campagne in het voorjaar moest worden gepland, was het trouwens ook nog verre van zeker of de horeca deze zomer wel zou kunnen openen.”

Maar dat is dus wel het geval. Ook alvast de komende dagen zullen met het zomerse weer de terrasjes nog tot 1 uur stampvol zitten. En dat alcohol en rijden een groot probleem blijft, geven net nu de nieuwste cijfers van Vias aan. Het aantal letselongevallen met bestuurders onder invloed is vorig jaar opnieuw gestegen. Bij bijna 11 op de 100 (10,9 procent) van de 4.106 ongevallen met gewonden bleek minstens een bestuurder te veel te hebben gedronken. Gemiddelde alcoholwaarde in het bloed: 1,7 promille. In 2018 was dat nog 10,4 procent onder invloed. “Het aandeel alcoholgerelateerde ongevallen bleef de voorbije tien jaar even groot. Een probleem”, weet Willems. Het percentage positieve bestuurders lag in 2019 wel veel hoger in Wallonië (13,7 procent) dan in Vlaanderen (7,2 procent) en Brussel (6,5 procent).

Wat de precieze impact van een gemiddelde zomer-BOB-campagne is, valt volgens specialisten moeilijk te zeggen. Maar het beste recept tegen alcohol achter het stuur blijft een sterke campagne, gekoppeld aan veel controles, weet Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). “Net zo min sensibiliseren zonder controleren werkt, heeft ook controleren zonder te sensibiliseren niet het gewenste effect. Normaal gaat zo’n BOB-campagne automatisch gepaard met verhoogd politietoezicht.”

Dat er geen grootse affichecampagne komt, betekent allerminst dat er deze zomer niet op alcohol achter het stuur zal worden gecontroleerd, beklemtonen zowel Vias als de VSV. Vraag is of er ook evenveel zal worden gecontroleerd – bij de zomeractie van 2018 deed de politie in totaal nog 324.000 controles. In Leuven zal het wegvallen van de campagne alvast geen invloed hebben op het aantal controles, verzekert woordvoerder Nicolas Del Piero. “Bij dergelijke nationale campagnes wordt er al eens makkelijker een gezamenlijke actie met de federale politie, of een naburige politiekorps gehouden, bijvoorbeeld bij de aftrap. Deze zomer zullen we onze acties meer zelf inplannen, eerder gericht op de plaatselijke situatie.” Of er voor wie negatief blaast ook nog zo’n gegeerde gele sleutelhanger zal zijn, is een andere vraag.