Ook vakbonden willen mondmaskers in winkels verplichten: "Wie dat nu aan klanten vraagt, wordt uitgelachen"

De christelijke en socialistische vakbonden steunen de oproep van verschillende virologen om mondmaskers te verplichten in supermarkten en winkels. Gisteren lieten virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht al weten dat ze voor een verplichting zijn, zeker nu het drukker wordt in de winkels. Dat die momenteel enkel "sterk aangeraden" zijn, haalt niet veel uit, zeggen de bonden.

Nadat gisteren virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht zich al hadden uitgesproken voor een verplichting van mondmaskers in de winkel, benadrukken ook de vakbonden uit de handel- en distributiesector dat ze daar voorstander van zijn.

"In het begin, na de lockdown, greep iedereen naar het mondmasker en was men geneigd om het sowieso te dragen", zegt Jan De Weghe van bediendenbond BBTK. "Nu wordt het gevraagd door het winkelpersoneel en word je bijna uitgelachen. We merken meer en meer dat de klant denkt dat het gevaar achter de rug is en dat er geen nood meer is aan een mondmasker."

(Lees verder onder de foto)

BELGA

Dat ziet ook Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke voor handel en distributie bij ACV Puls. "Wij hebben moeten vaststellen na een bevraging bij onze leden dat in bijna 75 procent van de gevallen de anderhalve meter afstand niet kan worden gerespecteerd. Ofwel komen klanten te dichtbij, ofwel staan personeelsleden te dicht bij elkaar. Daarom vinden wij het belangrijk dat zowel klanten als personeelsleden in de winkel maskers dragen."

Twee maten en gewichten

Momenteel zijn mondmaskers in de winkel enkel "ten stelligste aangeraden", maar dat volstaat volgens de vakbonden niet. "We zien daar jammer genoeg weinig van in het straatbeeld of in de winkels", zegt Van Damme. "We zien maar heel weinig klanten met een mondmasker en we vinden het toch belangrijk dat het personeel wordt beschermd tegen het coronavirus."

Als het verplicht is op het openbaar vervoer, zien wij niet in waarom het dat niet is in de winkel

Jan De Weghe, BBTK

"Als het verplicht is op het openbaar vervoer, zien wij niet in waarom het dat niet is in de winkel", oppert De Weghe. "Dat zijn twee maten en twee gewichten."

Opmerkelijk nog: waar ACV Puls een verplichting vraagt voor klanten Ć©n personeel, wil BBTK die enkel voor de klanten. De vakbond redeneert dat vooral de klanten moeilijker onderling afstand houden en van winkel naar winkel lopen, dus dat vooral zij een groter gevaar vormen om het virus te verspreiden.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zei gisteren dat ze geen grote voorstander is van een verplicht mondmasker in alle winkels, maar ze zei wel dat de kwestie zou worden besproken op de Nationale Veiligheidsraad morgen.

Zelfstandigenorganisaties kunnen leven met verplicht mondmasker

Zelfstandigenorganisaties UNIZO en NSZ reageren zeker niet afkerig tegen een mogelijke verplichting om een mondmasker te dragen in winkels.Ā  Al is UNIZO wel verrast over de timing.Ā  "Net nu allerhande maatregelen worden versoepeld, is het vreemd dat er een nieuwe maatregelĀ  -Ā  die ook een verstrenging inhoudt- zou worden ingevoerd", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder. van UNIZO. "Maar als er wetenschappelijke argumenten zijn dat dit noodzakelijk is om een mogelijke heropflakkering van het virus en een tweede golf te vermijden, dan zullen wij dat uitvoeren.Ā  Als zo'n verplichting er komt, moet die wel duidelijk en uniform geformuleerd worden voor alle winkels."

Ā "Als dit vanuit gezondheidsstandpunt beter is, dan moeten we dit absoluut doen," zegt ook Christine Mattheeuws , voorzitter van het NSZ, het Neutraal Syndicaat voor zelfstandigen. "We moeten absoluut een tweede lockdown vermijden. Maar we hopen dan wel dat andere beperkingen zoals het maximaal 30 minuten winkelen,Ā  de verplichting om indivdueel te winkelen, en de beperking van Ć©Ć©n klant per tien vierkante meter winkelruimte ook zullen worden versoepeld."Ā  Die maatregelen vormen nu te veel een beperking op het aankoopgedrag en veel winkels hebben het nu al financieel erg moeilijk, vindt het NSZ.

Meest gelezen