Slachtoffers Hans Van Themsche opvallend mild voor moordenaar: “Hij verdient een tweede kans”

Veertien jaar nadat de Turkse Songul Koç (38) in Antwerpen werd neergeschoten door Hans Van Themsche (32), is ze klaar om hem te vergeven. Dat laat haar advocaat Jos Vander Velpen weten naar aanleiding van Van Themsches aanvraag om overdag de gevangenis te mogen verlaten. Ook de moeder van de kleine Luna, die de moordende raid in Antwerpen niet overleefde, is mild. “Hij is nog jong en verdient een tweede kans.”

tica

Eind mei al hoopte Van Themsche om een enkelband te krijgen of overdag buiten de gevangenis te mogen werken. De zaak werd toen verplaatst omdat de familie van de slachtoffers hier niet werd over ingelicht. “Justitie heeft toegegeven dat dit te wijten was aan nalatigheid”, aldus de papa van de vermoorde Luna.

Vandaag probeert Van Themsche het dus opnieuw. Laurence Van Bree, de mama van Luna, toont zich opvallend mild voor de moordenaar van haar dochter. “Iedereen vandaag hier aanwezig heeft een positief advies gegeven. Hij is nog jong en toont spijt. Voor mij moet hij niet in de gevangenis blijven en verdient hij een tweede kans.” Ook Songul Koç, die de kogel van Van Themsche overleefde, is klaar om hem te vergeven. “We willen deze zaak positief afsluiten”, liet haar advocaat weten. “Ze wil dit moeilijke hoofdstuk definitief afsluiten. Voor haar is het zwaar, maar het positieve is essentieel.”

Advocaat Van Themsche verwacht negatief antwoord

Bart Herman, de advocaat van Hans Van Themsche, verwacht dat de strafuitvoerinsgrechtbank zijn cliënt een negatief antwoord zal geven op zijn vraag om vervroegde vrijlating onder elektronisch toezicht. “Het vonnis zal een afwijzing zijn. We voldoen niet aan de voorwaarden”, zei de advocaat.

“We hebben ons naar de wijsheid van de strafuitvoeringsrechtbank gedragen. Het was een gesloten zitting dus ik kan niet zeggen wat er allemaal gezegd is”, zei Herman na afloop. “Formeel moet de rechtbank zich uitspreken maar we voldoen niet aan de voorwaarden. Het vonnis zal een afwijzing zijn. We zullen de komende jaren, hopelijk met wat meer sereniteit dan vandaag, rustig alles verder bekijken.”

De uitspraak van de strafuitvoeringsrechtbank valt volgens Herman op vrijdag 26 juni en niet op 29 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER