Drie jaar cel voor dodelijk ongeval in Ichtegem

© BELGA_INTERNAL

De Brugse politierechter heeft een 24-jarige man veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar met uitstel, voor een dodelijk ongeval in Ichtegem. De bestuurder reed te snel, had gedronken en beschikte slechts over een voorlopig rijbewijs.

Het ongeval gebeurde op 22 december 2019 langs de Diksmuidebaan in de richting van Torhout. Rond 5.30 uur verloor G.K. de controle over het stuur. Het voertuig week eerst uit naar links, waardoor het via de gracht tegen een woning en tegen een boom belandde. Uiteindelijk kwam de wagen op zijn dak terecht. Voor een 20-jarige vrouw uit Ruddervoorde kwam alle hulp te laat. Drie andere inzittenden liepen slechts lichte verwondingen op.

Eerdere veroordeling

Het onderzoek wees uit dat de bestuurder 110 kilometer per uur reed, terwijl 50 op die plaats de toegelaten maximumsnelheid is. Daarnaast had hij 1,35 promille alcohol in zijn bloed. Bovendien mocht K. met zijn voorlopig rijbewijs die bewuste zondagochtend ook helemaal niet rijden en sowieso geen drie passagiers vervoeren. Anderzijds droeg het slachtoffer op het moment van de crash geen gordel.

Het parket merkte op dat de beklaagde al vier keer eerder veroordeeld werd voor rijden zonder geldig rijbewijs. In die omstandigheden werd aangedrongen op een strenge bestraffing. De verdediging pleitte dat de beklaagde even voordien was gestopt om een andere bestuurder met pech te helpen. Hij zou sneller gereden hebben om de verloren tijd in te halen. De advocaat van K. stelde tevergeefs een werkstraf voor.

De politierechter veroordeelde de twintiger tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar met uitstel. Hij kreeg ook vijf jaar rijverbod en een jaar alcoholslot opgelegd. Op burgerlijk gebied werd het slachtoffer voor een vierde aansprakelijk gesteld, omdat ze haar gordel niet droeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen