© Photo News

Tweede golf of niet, scholen blijven open: dit zijn de scenario’s voor komend schooljaar

Alle leerlingen gaan in september terug naar school. Dat staat in de tekst die de onderwijsinstellingen vandaag aan hun achterban hebben voorgelegd. Kinderen in het lager en in het basisonderwijs zullen fulltime schoolgaan, in het middelbaar onderwijs worden leerlingen vier dagen per week verwacht.

Hannes Heynderickx

Het Vlaams ministerie van Onderwijs heeft een plan gelanceerd om het schoolgaan in september in goede banen te leiden. Dat plan is zorgvuldig afgetoetst met de GEES, die de exitstrategie begeleidt, én met de Franstalige en Duitstalige ministeries van Onderwijs. Vandaag legden de sociale onderwijspartners dat plan voor aan hun achterban. Morgen wordt de knoop in het dossier definitief doorgehakt.

Als de coronasituatie in ons land blijft zoals ze nu is, kunnen álle leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs terug voltijds naar school in september. Het terug-naar-school-plan onderbouwt die keuze wetenschappelijk, omdat die kinderen minder vatbaar zouden zijn voor het virus én minder bijdragen tot de verspreiding ervan. Zelfs al wordt de situatie in ons land terug erger, kleuter- en basisscholen blijven hoe dan ook open.

Klasbubbels

Ook de leerlingen van het middelbaar onderwijs zullen terug kunnen rekenen op een quasi normaal schoolleven. Zij mogen in eerste instantie vier dagen per week fysiek naar school, waar zal worden gewerkt met klasbubbels, om te vermijden dat er teveel leerlingen op hetzelfde moment in de schoolgebouwen aanwezig zijn.

Dat plan geeft het scenario weer voor de huidige coronasituatie in ons land. Als die situatie erger, of net beter wordt, zullen andere regels gelden. In de tekst die nu op tafel ligt, is er sprake van voortgangsfases van het coronavirus, gekoppeld aan een specifieke kleurcode (groen, oranje, geel en rood). De Nationale Veiligheidsraad beslist welke code op een bepaald tijdstip van toepassing is op ons land. Voor elke fase hebben de onderwijsinstellingen nu een bijhorend onderwijsplan onderhandeld.

Kleurcodes

Het meest ideale scenario voor ons land is een evolutie naar fase groen. In zo’n situatie is er een vaccin ontwikkeld, of is er groepsimmuniteit bereikt. Ons onderwijs zal dan volledig functioneren zoals vroeger.

Op dit moment bevinden we ons in fase oranje. Als deze fase nog steeds van kracht is in september, mogen alle leerlingen dus terug naar school.

Mocht de coronasituatie in slechte richting evolueren (fase geel of rood), zullen de scholen weer bijkomende maatregelen moeten nemen. Vooral de secundaire scholen zullen dan moeten gedeeltelijk moeten schakelen naar afstandsonderwijs. De basisscholen niet. Zij blijven hoe dan ook open.

Wat met algemene lockdown?

Een algemene lockdown behoort dus in geen geval nog tot de opties, althans wat het onderwijs betreft. Geen enkele leerling zal nog voor lange tijd thuis zitten en zijn dagen moeten vullen met online onderwijsalternatieven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER