Alle theoretische vakken eindigen in maart. Wie niet slaagt, krijgt een herkansing in juni. De praktijkvakken worden gespreid over het hele jaar. © Victoriano Moreno

Garantie op vakantie bij opleiding sociaal werk van Karel de Grote Hogeschool: geen examens in zomer

De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen lanceert de eerste opleiding met ‘vakantiegarantie’. Volgend schooljaar zullen de eerstejaarsstudenten sociaal werk hun academiejaar al afsluiten in juni. Op die manier vermijdt de opleiding dat studenten die niet slaagden in eerste zit verdrinken in een zomervakantie vol werk, zonder begeleiding op maat.

hh

“We merken dat heel veel studenten onderweg afhaken”, zegt opleidingshoofd Veerle Van Gestel. “De studenten die het niet goed doen in eerste zit, voelen zich soms echt in de steek gelaten in de zomervakantie.”

Daar moet een opleidingshervorming een oplossing voor bieden. Alle theoretische vakken eindigen in maart. Wie dan niet slaagt, krijgt een herkansing in juni. De praktijkvakken worden gespreid over het hele jaar.

“In de periode tussen maart en juni krijgen de studenten die niet slaagden in eerste zit een individueel remediëringsprogramma. Zo kunnen we studenten echt op maat begeleiden in hun leerproces. De studenten die alle theoretische vakken wel al in maart hebben afgerond, krijgen een excellentieprogramma voorgeschoteld. Zij kunnen een programma met keuzevakken volgen, gaan naar het buitenland of helpen hun medestudenten via peer coaching.”

Koudwatervrees

De vernieuwde opleiding zal ook afstappen van het klassieke concept ‘één docent, één vak’. Een team van dynamische lesgevers zal alle onderwijstaken binnen de opleiding netjes verdelen, om de studenten zo individueel mogelijk te kunnen begeleiden. Veerle Van Gestel: “Er is wat koudwatervrees om met deze nieuwe onderwijsvorm te starten. Ik geloof heel hard in het concept. Wat mij betreft is het zeker iets wat navolging kan krijgen in andere studierichtingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER