Liveblog - Nieuwe versoepelingen vanaf 1 juli en het onderwijs heeft plan voor 1 september

Het onderwijsveld heeft zijn plan bekendgemaakt voor volgend schooljaar. Kleuterscholen en lagere scholen zullen voor alle leerlingen openblijven, los van de coronacurves. In het middelbaar wordt er 1 dag afstandsonderwijs georganiseerd per week, en blijven mondmaskers verplicht als de coronacurves op het huidige niveau blijven. Er is een "kleurencode" uitgewerkt die aangeeft wanneer de regels soepeler of net strenger moeten worden. Eerder vandaag kwam de Veiligheidsraad bijeen. Lees hieronder alle beslissingen van de Veiligheidsraad, en volg verder de laatste corona-updates.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Plan bekend voor volgend schooljaar: basisscholen altijd open los van coronacijfers, middelbare scholieren gaan 1 dag niet naar school

Zoals eerder was verwacht, zullen vanaf 1 september alle leerjaren van het kleuter- en lager onderwijs opengaan, voor de volle vijf dagen per week. Dat verandert niet als de coronacurves slechter worden. 

Ook in het secundair onderwijs kunnen alle scholen en alle leerjaren starten, maar wordt er één dag in de week afstandsonderwijs georganiseerd. In principe gebeurt dat op woensdag. Een veiligheids- of risicoanalyse blijft wel nodig voor de scholen open kunnen, verduidelijkte onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

Voor de scholen is er een “kleurencode” uitgewerkt. Afhankelijk of het spreekwoordelijke coronaverkeerslicht op groen, geel, oranje of rood staat, zullen er andere regels gelden. “We kunnen dat vergelijken met de dreigingsniveaus bij terreur”, zei Weyts. Hier kan u in detail lezen wat elke kleurencode betekent.

Als de coronacurves blijven zoals vandaag, starten de scholen met kleurencode “geel”. Dat betekent dat er nog besmettingen bijkomen, dat de contacten nog moeten beperkt worden. 

Voor de middelbare scholen wordt er dan vier dagen per week lesgegeven op school. De vijfde dag wordt er afstandsonderwijs georganiseerd. Kwetsbare leerlingen kunnen die vijfde dag ook naar school komen.

Bij kleurcode "geel" moeten leerlingen in het middelbaar op de speelplaats niet opgedeeld worden in bubbels. Dat moet in middelbare scholen wel bij kleurcode oranje en rood. In de lagere scholen zal dat in geen geval moeten.

Mondmaskers worden nog altijd gedragen door leerlingen ouder dan 12 jaar en personeel in middelbare scholen als er geen afstand kan worden gehouden. In lagere scholen is die "social distancing" enkel nodig tussen volwassenen, en tussen personeel en leerlingen bij "code geel". Personeel moet er enkel mondmaskers dragen als die afstand niet kan worden gegarandeerd. 

Lees alles na in meer detail in dit artikel:

Bekijk de toelichting van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Bubbels van 15 personen, buitenevenementen met 400 man en mondmaskers niet verplicht in winkels: zo ziet fase 4 eruit

Vandaag heeft de Veiligheidsraad heel wat nieuwe versoepelingen aangekondigd van de coronamaatregelen. Dit zijn de belangrijkste: 

  • We moeten onze contacten niet langer beperken tot 10 mensen buiten onze “huisbubbel”. Dat wordt uitgebreid naar 15 personen

  • Evenementen kunnen doorgaan met 200 personen, binnen, dat was al eerder beslist. Maar al vanaf 1 juli zullen ook evenementen met 400 toeschouwers buiten kunnen. Op 1 augustus wordt dat dan geherevalueerd naar 400 personen binnen en 800 buiten als de coronacurves blijven dalen. Er kan een uitzondering gemaakt worden voor plaatsen waar het publiek kan zitten, waar die aantallen kunnen worden overschreden. 

  • Voor evenementen zal een checklist worden gebruikt (een “matrix”), die eerst moet worden voldaan. “Thuis mogen we dus geen 200 mensen ontvangen”, verduidelijkte Wilmès. 

  • Mondmaskers worden voorlopig niet verplicht in winkels. "We hebben dit met de experten besproken, en ook zij hebben beslist om dit nu niet te verplichten. Er is nu geen epidemiologische reden om dat e verklaren", zei de premier. 

  • In die winkels zal u vanaf 1 juli ook niet meer alleen moeten gaan winkelen, en uw bezoek zal ook langer dan een half uur mogen duren. U moet wel nog altijd de veiligheidsafstand respecteren. 

  • Op markten worden meer dan 50 kramen toegelaten. 

Er waren al heel wat beslissingen genomen tijdens de vorige Veiligheidsraad op 3 juni. Toen werd al aangekondigd dat vanaf 1 juli zwembaden, pretparken, sauna’s en wellnesscentra, binnenspeeltuinen en casino’s kunnen opstarten. Zomerkampen kunnen doorgaan in bubbels van 50 personen. Culturele activiteiten zoals naar de cinema of het theater gaan kunnen met maximaal 200 man. 

Op 21 juli, de Nationale Feestdag,  zullen slachtoffers en personeel dat in de corona-frontlinie stond, extra aandacht krijgen. Het militair défilé krijgt een andere vorm, en er zal een uitzending zijn op televisie met Belgische artiesten. 

In Nederland kunnen evenementen buiten weer met onbeperkt aantal toeschouwers

In Nederland kunnen vanaf 1 juli weer grote evenementen gehouden worden. Dat zegt premier Rutte. Het aantal toeschouwers is zelfs onbeperkt, maar dan moeten er voldoende zitplaatsen zijn op anderhalve meter van elkaar, en moet er vooraf gereserveerd worden. 

De lokale overheid zal telkens moeten nagaan of een evenement kan voldoen aan alle voorwaarden. Een vergunning aanvragen zal toch een week of zes duren, zei Rutte, voor half augustus zullen evenementen in de praktijk dus niet kunnen.

Lees alles na in dit artikel:

Professor Vlieghe: "We gaan niet wachten met verplichte mondmaskers tot wanneer tweede golf volledig tot ontplooiing is gekomen"

Voorlopig worden mondmaskers niet verplicht in winkels, in tegenstelling tot wat enkele virologen eerder deze week hadden bepleit. Maar zo'n verplichting kan er wel degelijk nog komen. "Als we zien dat het virus opnieuw terrein wint, gaan we dat terug op tafel leggen of gaat dat verplicht worden", zegt professor Erika Vlieghe, de voorzitter van de groep experts die zich buigt over de exit-strategie.

"Ook voor andere omstandigheden, met name als mensen met velen ergens binnen zijn, gaan we bekijken of we dat voor heel specifieke situaties gaan verplichten", aldus Vlieghe. "We gaan in elk geval niet wachten met de maskers totdat een tweede golf volledig tot ontplooiing is gekomen. Als we echt de indruk hebben dat er iets aan de hand is op vrij grote schaal, zal dat een belangrijk punt zijn."

Videospeler inladen...

Minister Muylle: "Dansen op een trouwfeest zal nog niet voor onmiddellijk zijn"

In de maand juli mogen in feestzalen (familie)feesten en recepties worden gegeven voor maximum 50 mensen, mits naleving van de veiligheidsregels. Met name de horecasector vindt dat niet logisch, aangezien evenementen indoor vanaf 1 juli tot 200 toeschouwers mogen ontvangen, vanaf 1 augustus is dat zelfs 400, als speciaal ontworpen parameters (de "evenementenmatrix") dat ten minste toelaten. 

Maar vanaf augustus worden feestzalen gelijkgeschakeld met evenementen. In juli nog niet, "want op een familiefeest is er normaal gezien veel meer interactie dan in pakweg een theater", luidt de redenering. Maar als de evenementenmatrix het toelaat, zullen vanaf 1 augustus dus ook in feestzalen feesten kunnen plaatsvinden met meer dan 50 aanwezigen, tot maximum 400. Denk bijvoorbeeld aan een trouwfeest.

Veel trouwfeesten zijn echter ook dansfeesten. Dat zal allicht niet mogelijk zijn volgens de parameters van de evenementenmatrix. "Dansen zal inderdaad niet voor onmiddellijk zijn. Als alles goed blijft, zal dat vanaf september kunnen. Maar er zal wel al veel mogelijk zijn voor september", stelt federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V).

Minister Muylle gaf in "Het Journaal" meer uitleg over de parameters voor evenementen en feestzalen: 

Videospeler inladen...

Rock Werchter: "Nog meer concerten in onze zomerbar in juli"

De organisatie van Rock Werchter had al een draaiboek klaar voor een scenario waarbij 400 mensen een concert in open lucht zouden mogen bijwonen en kan de plannen dus snel aanpassen.  “De capaciteit van onze concerten kan veilig opgetrokken worden naar 400, dus da’s wel mooi nieuws”, zegt woordvoerster Nele Bigaré. In de loop van juli zullen er trouwens nog meer concerten georganiseerd worden aan de zomerbar in het festivalpark. Meer details daarover volgen binnenkort. 

Wie al op de wachtlijst stond voor een ticket voor de zomerbarconcerten van het festival begin juli zal gecontacteerd worden door Ticketmaster. Op donderdag 2 juli treedt Selah Sue er op, op vrijdag 3 juli Tourist LeMC en op zaterdag 4 juli Bazart. Er is telkens een concert om 15.30 uur en een tweede om 20.30 uur. Het festival staat dit jaar helemaal in het teken van LIVE2020, het solidariteitsfonds van de livemuzieksector. Tijdens het festivalweekend zamelt Rock Werchter daarvoor geld in.

Topman Katholiek Onderwijs grotendeels tevreden over akkoord rond volgend schooljaar

Directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve reageert tevreden na afloop van het overleg met Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) over een plan voor volgend schooljaar.

"Er is heel sterk rekening gehouden met de dingen die we voor onze scholen naar voren hebben geschoven", zegt hij. Boeve is vooral tevreden dat leerlingen nooit volledig zullen worden thuisgezet. Zelfs bij "code rood" zal de helft  van de leerlingen in het middelbaar nog naar school kunnen. 

Er waren ook discussies over de gevolgen van die "halvering". "Zo moeten de klasbubbels halveren, maar we hebben ervoor gezorgd dat als scholen met kleine klassen het anders kunnen doen, dat ook kan", zegt Boeve. 

"Een aantal dingen hebben we niet aangepast gekregen omdat we op een duidelijke nee stootten van de virologen", zegt de topman wel. "Bij code geel vijf dagen lesgeven in het secundair kon niet, dus het feit dat het nu vier dagen zijn is het uitdrukkelijk standpunt van de GEES. Want zo heb je 20 procent minder contacten".

De scholen verkregen dan weer wel dat de dag waarop bij code geel niet lesgegeven wordt als daar goede redenen voor zijn niet per se woensdag hoeft te zijn, zoals werd voorgesteld.

Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Sportpaleis klaagt maximaal publieksaantal voor livemuzieksector aan met vliegtuigstunt

“Wat als… het Sportpaleis vleugels had?!” Met die vraag introduceert het Sportpaleis “SportpalAIR”, een nieuw Sportpaleis met vleugels. In werkelijkheid komt er niet echt een vliegende concertzaal, maar de organisatie wil zo aankaarten dat men in vliegtuigen wél met meer dan 200 man in dezelfde ruimte mag zitten. Dat in tegenstelling tot indoor evenementen die vanaf 1 juli met maximum 200 mensen in het publiek zijn toegelaten.

Vandaag bevestigde de Nationale Veiligheidsraad dat evenementen binnen kunnen doorgaan met 200 mensen. Vanaf augustus wordt dat verdubbeld, en kunnen er bovendien uitzonderingen worden aangevraagd. “Men zet de deur open op een kier, ter wille van het voetbal, om vaste infrastructuren uitzonderingen te geven”, reageert sportpaleis-topman Jan Van Esbroeck. Van Esbroeck hoopt met zijn actie het verschil in regels tussen de luchtvaart en concertzalen aan te klagen. 

Ludieke poster van Sportpaleis
Als positief gevolg van de coronacrisis gaan we afstandsonderwijs een structurele plaats geven in ons onderwijs. Je kan dat gebruiken om leerlingen op maat te benaderen
Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs (N-VA)

Meest gelezen