Direct naar artikelinhoud
Test-Aankoop

Vier op de tien mondmaskers voldoen niet aan kwaliteitsnormen

Vier op de tien mondmaskers voldoen niet aan kwaliteitsnormen
Beeld shutterstock

Uit een test van Test-Aankoop blijkt dat vier op de tien mondmaskers op de markt niet voldoen aan de kwaliteitsnormen. De stoffen maskers die de overheid verdeelt via apotheken scoren wel naar behoren.

Ook de wegwerpbare ‘comfortmaskers’ die in de supermarkt te verkrijgen zijn, slaagden voor de test. Het zijn vooral de chirurgische maskers die in de apotheek aangekocht werden die achterwege blijven: maar één op de vijf onderzochte exemplaren scoorde naar behoren. Opvallend: van de comfortmaskers bleek drie vierde net te voldoen aan de normen voor chirurgische mondmaskers.

Bij de maskers werd zowel de filterefficiëntie (het percentage druppels van een bepaalde grootte dat wordt tegengehouden) als luchtweerstand (die het ademcomfort bepaalt) tegen het licht gehouden. Stoffen maskers en wegwerpbare comfortmaskers moesten daarbij minimaal 70 procent filterefficiëntie halen om te slagen, chirurgische maskers 95 procent.

Van de tien stoffen maskers die Test-Aankoop onderzocht, voldeden er twee niet aan die norm. Bij een derde masker bleken de elastiekjes dan weer onvoldoende gemonteerd en kwam de neusbrug los. De stoffen mondmaskers van de federale overheid, die sinds 15 juni te verkrijgen zijn in de apotheken, zijn volgens Test-Aankoop dus wel een garantie op kwaliteit.

Verplichting

Naast de mondmaskers testte de consumentenorganisatie ook vijf filters, waaronder de door de overheid geleverde filters, alsook een koffiefilter en keukenpapier. Hoewel de filters op zich naar behoren scoorden, bleek de combinatie met een stoffen masker geen succes. Het toevoegen van een filter maakte het tegelijkertijd namelijk ook moeilijker om te ademen, met uitzondering van keukenpapier.

Gezien het belang van mondmaskers in de exitstrategie, dringt Test-Aankoop dan ook aan op strengere regels voor en controle op fabrikanten. Zo wil het dat de normen voor comfortmaskers, die vandaag gelden als loutere aanbeveling, omgezet worden in een verplichting. 

“Voor ons is het bovendien  van primordiaal belang dat de consument correcte en duidelijke informatie krijgt wanneer hij een masker aankoopt”, zegt woordvoerder Simon November. “Zowel het typemasker als de filterefficiëntie en luchtweerstand moeten vermeld worden, net zoals hoeveel wasbeurten een stoffen masker kan ondergaan alvorens het aan kwaliteit inboet.”