Direct naar artikelinhoud
Nationale Veiligheidsraad

Maggie De Block tempert verwachtingen over versoepelingen: ‘Niet alleen goed nieuws’

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).Beeld BELGA

Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen om enkele knopen door te hakken. Eventuele versoepelingen, maar ook het verplichten van mondmaskers liggen op tafel. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) ‘heeft het alvast moeilijk’ met strengere maatregelen rond mondmaskers. Dat zei De Block deze ochtend op Radio 1.

Eerder deze week pleitten viroloog Marc Van Ranst en infectioloog Erika Vlieghe al om mondmaskers te verplichten, in de eerste plaats in de winkels. De Block wees aan het begin van de week al op de problemen die zo’n verplichting met zich meebrengt: “Gaan we overal een politieagent zetten om dat te controleren?”

In De Ochtend vandaag uitte de minister van Volksgezondheid nogmaals haar twijfels over die verplichting. “Er is nu altijd en overal een mogelijkheid om mondmaskers te dragen. Je moet ook zien hoe vaak dat wél wordt gerespecteerd, zeker in kleinere winkels.” Volgens De Block is er ondertussen ook sociale controle zodat meer mensen uit zichzelf een masker dragen. “Vergeet niet dat het een vorm van bezorgdheid is. Want je zet geen mondmasker op om jezelf maar om anderen te beschermen.”

Daarnaast liggen er ook versoepelingen op tafel voor onder meer de cultuur- en horecasector, maar ook daar vraagt de minister om niet op de zaken vooruit te lopen: “De verwachtingen zijn weer hooggespannen, en dan kunnen mensen enkel teleurgesteld zijn. Er staat niet alleen goed nieuws in het rapport.”

Veel meer wilde De Block nog niet kwijt over de Veiligheidsraad, maar ze liet wel nog optekenen dat ze haar agenda vrijhoudt tot 18 uur vanavond. “Het wordt een lange zitting”, aldus De Block.