Direct naar artikelinhoud
VK

Engeland juicht: Boris Johnson gooit pub en koninkrijk op 4 juli open

Dit beeld is vanaf 4 juli verleden tijd, de cafés gaan weer open in Engeland.Beeld Getty Images

De Britse premier Boris Johnson heeft een versoepeling van de coronamaatregelen in Engeland aangekondigd. Het belangrijkste besluit: vanaf 4 juli kunnen de Engelsen weer de pub in.  

Niet alleen voor de Amerikanen, maar ook voor de Engelsen zal 4 juli dit jaar een nationale feestdag zijn. Op die zomerdag, zo heeft Boris Johnson dinsdag in het Lagerhuis bekend gemaakt, keert Engeland terug naar een soort normaliteit. Als beloning voor hun geduld tijdens de schier eindeloze lockdown mogen zijn landgenoten weer een pint drinken in de pub, hun haar laten knippen bij de kapper en overnachten in een B&B. Kerken mogen weer missen houden, maar nog zonder het zingen van bijbehorende hymnen. 

De Schotten en de Welsh moeten nog even wachten op hun Bevrijdingsdag. Boris Johnson, die steeds meer op een premier van Engeland in plaats van het Verenigd Koninkrijk begint te lijken, stond onder grote druk van zijn eigen partij om de lockdown te beëindigen en daarmee de economische schade te beperken. 

Ook in eigen land kunnen we sinds kort weer op café, mits enkele beperkingen.

Scholen

Een groot probleem blijven de scholen. Onderwijsvakbonden hebben al aangegeven dat er na de zomer niet voor alle scholieren plek is. Particuliere scholen, daarentegen, gaan wel op volle sterkte van start.

Op de vraag van de Conservatief Gareth Johnson of de Engelsen vanaf 4 juli hun patriottische plicht moeten vervullen door massaal naar de pub te gaan, zei Boris Johnson dat zulks op een verantwoorde manier dient te gebeuren.