De man ging in de gevangenis van Hasselt compleet door het lint. © Raymond Lemmens

Gevangene bewerkt psychiater met thermos omdat hij zijn medicatie niet krijgt

Een 40-jarige Gentenaar hangt 15 maanden cel boven het hoofd voor een geval van agressie in de Hasseltse gevangenis. De man ging door het lint omdat hij zijn kalmeringsmiddel niet kreeg. Een psychiater en drie cipiers deelden daarbij in de klappen.

geho

De man verblijft momenteel in de gevangenis van Gent nadat hij eerder al een tournée langs de penitentiaire instellingen van Brugge, Oudenaarde en Hasselt maakte. Op die laatste plek liep het fout op 28 augustus 2018. “Er ontstond in mijn cel een woordenwisseling met de psychiater over mijn medicatie. In alle gevangenissen kreeg ik Tranxene tegen mijn hoge bloeddruk, behalve in Hasselt. Het had niet zover moeten komen als ze mijn medische geschiedenis hadden bekeken”, verklaarde de verdachte.

Arbeidsongeschikt

Na de discussie greep de Gentenaar naar zijn thermos en verkocht de psychiater enkele klappen. Omdat de man bekend staat voor zijn agressiviteit waren de cipiers er als de kippen bij. Drie gevangenisbewaarders kwamen er aan te pas om de man te kalmeren. Ook zij kregen slaag, twee van hen waren een tijdje arbeidsongeschikt. De psychiater kon wel verder blijven werken en hield aan de confrontatie met de Gentenaar, die een zeven bladzijden tellend strafblad heeft, kneuzingen en last aan de rechterschouder over.

Bang

De procureur had het over ernstige feiten en wees erop dat dit niet de eerste keer was. “Ik vorder 15 maanden cel.” De verdediging betwistte de slagen aan de psychiater niet, maar wel die aan de cipiers. “Hij heeft de cipiers niet aangevallen, maar heeft zich verweerd. Ik vraag ook om rekening te houden met de context. Eerder zat mijn cliënt al in Hasselt en heeft er een slechte ervaring aan over gehouden. Hij was bang om terug te gaan.” De advocate vroeg de opslorping omdat de Gentenaar in april nog een veroordeling kreeg voor agressie in de gevangenis waarbij hij plexiglas vernielde. “Er is eenheid van opzet. Bovendien werkt de verdachte nu aan zijn reclassering.” Vonnis op 9 september.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer