Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdCoronacijfers

93 besmettingen per dag, of 44? Hoe zitten de coronacijfers nu juist in elkaar?

93 besmettingen per dag, of 44? Hoe zitten de coronacijfers nu juist in elkaar?
Beeld AFP

93 besmettingen per dag, of 44, of toch 88? De verwarring over de dagelijkse cijfers van Sciensano in de corona-epidemie was vandaag om 11 uur behoorlijk groot, maar hoe zit het nu juist? Een poging om de cijfersoep op een rijtje te zetten.

Sciensano rapporteerde tot vorige week per indicator - besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens - elke dag één duidelijk cijfer. Het ging daarbij om cijfers die in 24 uur aan het instituut werden gerapporteerd. De rapporten die elke dag om 11 uur werden bekendgemaakt, bevatten cijfers die tot 16 uur de dag ervoor aan Sciensano werden gemeld. De statistici gingen er dan na 16 uur mee aan de slag, om de honderden cijfergegevens uit triagecentra, ziekenhuizen en woonzorgcentra te bundelen in één rapport.

Concreet ging het dus nooit om het aantal besmettingen die de dag ervoor waren gebeurd, maar wel tot 16 uur de dag ervoor nieuw waren gemeld. Dat konden ook registraties bij de huisarts van pakweg vier dagen daarvoor zijn.

Sinds gisteren maakt Sciensano nieuwe cijfers publiek, en die zijn niet langer gebaseerd op de meldingen, maar op de dagen waarop besmettingen effectief worden waargenomen. Daar worden dan weekgemiddelden van gemaakt. Op die manier kan de evolutie van het epidemie beter opgevolgd worden, klinkt het, aangezien dagelijkse schommelingen door het weekendeffect worden uitgevlakt. In het weekend wordt er namelijk minder getest.

Situatie van drie dagen geleden

Maar omdat het altijd een paar dagen duurt voor cijfers over het aantal besmettingen uiteindelijk tot bij Sciensano geraken (sommige meldingen komen na één dag, sommige na twee, sommige na drie, enzovoort), houdt het instituut bij de berekening van het gemiddelde slechts rekening met de zevendaagse periode vóór drie dagen voor de melding. Concreet: het gemiddelde van 93 vandaag is gebaseerd op de besmettingen die bij de huisartsen zijn genoteerd tussen 14 juni en 20 juni, terwijl we vandaag al 24 juni zijn. Het gemiddelde van vandaag is dus eigenlijk al drie dagen oud

Sciensano gaat er namelijk van uit dat de registraties van 21, 22 en 23 juni nog niet volledig zijn en de komende dagen nog zullen worden bijgewerkt, wanneer er nieuwe meldingen binnenkomen. Het cijfer van 44 dat dateert van zaterdag 20 juni en vandaag wordt meegegeven, is volgens Sciensano wel het meest recente geconsolideerde dagcijfer. Het instituut gaat er dus vanuit dat dat getal weergeeft hoeveel besmettingen er op zaterdag 20 juni zijn vastgesteld.

34 besmettingen onder de radar

Alleen is het de vraag of dat cijfer wel echt zo definitief is, en het antwoord lijkt ‘neen’. Het meest recente geconsolideerde dagcijfer dat gisteren werd meegegeven (dat van vrijdag 19 juni dus) stond bijvoorbeeld op 107. Vandaag blijkt uit de meest recente Excel-tabellen van Sciensano dat dat cijfer toch nog is bijgewerkt naar 114. Er zijn tussen gisteren en vandaag dus nog 7 besmettingen toegevoegd die op vrijdag 19 juni bij een huisarts werden geregistreerd. 

Het cijfer van 18 juni is bovendien ook nog eens met 4 verhoogd, dat van 17 juni zelfs met 20, en dat van 16 juni met 3. Op die manier zijn er dus op vier dagen tijd in totaal 34 besmettingen onder de radar gebleven in de gewone Sciensano-rapporten. 

Ook morgen zal het cijfer van 44 van vandaag weer hoger liggen, en mogelijk de dag erna nog eens bijgewerkt worden, enzovoort. Belangrijk om op te merken is wel dat het gemiddelde wél telkens op basis van de meest actuele cijfers wordt berekend.

Gemelde besmettingen in 24 uur weten? Zelf tellen

Wie net zoals vroeger wil weten hoeveel nieuwe besmettingen er in 24 uur tijd zijn gemeld, moet zelf een kleine rekensom maken. Het volstaat het verschil te berekenen tussen het totale aantal besmettingen van gisteren en vandaag. Dat zijn er concreet 80.898 tegenover 80.810 gisteren

Het verschil van 88 betekent dus dat er op 24 uur tijd 88 besmettingen zijn gerapporteerd aan Sciensano, los van de datum waarop ze bij een arts zijn vastgesteld. Het is dat cijfer dat tot vorige week gemeld geweest zou zijn, maar nu niet meer. Toch blijft het belangrijk om een opstoot van nieuwe gevallen vroeg op te merken. Het Laatste Nieuws zal dit getal daarom in zijn overzicht blijven vermelden.

Hetzelfde geldt overigens voor de overlijdens: het meest recente gemiddelde geeft 5 overlijdens per dag weer, en het meest recente geconsolideerde dagcijfer 3 voor zaterdag 20 juni. Wie echter het totaal van gisteren (9.713) aftrekt van dat van vandaag (9.722), komt uit op 9 overlijdens die in de laatste 24 uur zijn gemeld.