Mensen met mondmaskers op de Meir in Antwerpen.
Volledig scherm
Mensen met mondmaskers op de Meir in Antwerpen. © Klaas De Scheirder

Wilmès legt uit waarom mondmaskers toch niet verplicht worden: “Geen epidemiologische reden om dat op te leggen”

Alle experten waren het erover eens: de mondmaskers moesten verplicht worden. En toch volgt de Nationale Veiligheidsraad niet. Op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad zei premier Sophie Wilmès (MR) dat de experts van de GEES hun mening aangepast hebben aan de huidige situatie. Epidemioloog Pierre Van Damme spreekt over een “gemiste kans”.

87 reacties

  • Gino Sinnesael

    4 jaar geleden
    Tot op heden is de regel nog steeds : minder dan anderhalve meter afstand = mondmasker dragen. Als men kan vaststellen dat op de videobeelden van de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad, dat zij die deze verplichting opleggen, dit zelf niet doen, stel ik me de vraag waar hun verantwoordelijkheidszin en geloofwaardigheid is. In de meeste laden ter wereld zijn maskers al zeer lang verplicht. En niemand is reeds gestorven wegens het dragen van een mondmasker...
  • PETER PERMENTIER

    4 jaar geleden
    Deze regering maakt het leven van de mensen zeer moeilijk door het niet verplichten van de mondmaskers, het maakt dat we een sterke preventive maatregel uitschakeld, het maakt dat er allerlei matrixen in de wereld worden gestuurd en het leven van de bevolking complexer maakt, er is meer controle nodig dus ook meer politie, we zitten nog dagelijks aan 100 besmettingen per dag is dat zo goed? Met mondmaskers zouden de mensen vrijer zijn van bewegen en zouden er meer festivals kunnen doorgaan
  • Roger Verbrugge

    4 jaar geleden
    Wat met de airco in de grootwarenhuizen? Maakt dat de kans op verspreiding van het virus niet groter? Aanbevelen helpt niet ! Zo veel burgerzin hebben de Belgen niet. De domheid regeert op alle niveau's.
  • Jan Schrauwen

    4 jaar geleden
    In deze volg ik de virologen, politiek maakt er al jaren een potje van, ze kunnen zelfs in deze tijden nog geen regering vormen. De druk op de experten moet groot zijn (experten hebben hun advies moeten aanpassen dat is duidelijk). Gebruik zal op termijn toch meer nodig zijn : wat in het najaar als de verkoudheden en griepjes opduiken wie gaat dan het risico nemen er geen te dragen want het kan ook Covid zijn. Wen de mensen er dus maar aan zoals in veel andere landen al meer ingeburgerd.
  • Lecocq Daniel

    4 jaar geleden
    In gesloten ruimten zoals winkels en openbaar vervoer zeker aangewezen. Maar vanmiddag zag ik een oudje moederziel alleen op de pier in Blankenberge met een mondmasker op. In plaats van zijn longen te vullen met gezonde zeelucht zat die arme man daar zijn eigen ademlucht te 'recycleren'. Hij zal niet sterven van COVID-19 maar wel van andere longaandoeningen.