Direct naar artikelinhoud
Mondmaskers

Mondmaskers nog niet verplicht op drukke plaatsen: ‘Winkels kunnen brandhaard worden’

Pierre Van Damme.Beeld BELGA

Epidemioloog Pierre Van Damme reageert ontgoocheld op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om mondmaskers niet te verplichten op drukke publieke plaatsen.  Experts als viroloog Marc Van Ranst en GEES-voorzitter Erika Vlieghe voerden de afgelopen dagen de druk op de regering op voor zo’n verplichting, maar die ging daar niet op in.

Op  het openbaar vervoer kan het niet dragen van een mondmasker u op een boete komen staan, maar in winkels en supermarkten zal het ook na 1 juli zo’n vaart niet lopen. Mondmaskers blijven daar ‘sterk aangeraden’, en worden dus niet verplicht. 

Nochtans waarschuwden wetenschappers de voorbije dagen dat er te weinig animo is voor mondmaskers op plaatsen waar we moeilijk afstand kunnen houden, zoals winkels en supermarkten.  “In de supermarkt ben ik vaak de enige met een mondmasker. Ik draag het bijna als statement. Ook dat moet een deel zijn van de communicatie: maskers hebben absoluut hun belang. We hebben er nu allemaal wel een, laten we het dan ook gebruiken”, liet Vlieghe eerder deze week optekenen.

Maar volgens premier Wilmès hebben de experts intussen hun menig ‘aangepast’ omdat er geen epidemiologische reden is voor een verplichting. “Alle cijfers gaan de goede kant uit”, verklaarde ze op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. “We hebben het al maanden zonder mondmaskers gedaan, en de situatie verbetert nog elke dag.”  

Door mondmaskers nu niet te verplichten in supermarkten houden de regering en de experts ook een maatregel achter de hand die ze later alsnog kunnen invoeren. Dat zou kunnen indien de cijfers opnieuw zouden stijgen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zullen er geen nieuwe maatregelen komen zolang de reproductiefactor (de mate waarin iemand die besmet is met het nieuwe coronavirus anderen besmet) onder 1 blijft.

 “Als dat cijfer hoger dan 1 wordt, dan zal de Nationale Veiligheidsraad bijeenkomen om te kijken welke maatregelen we zullen nemen”, aldus De Crem voor de VTM-camera’s. Hij herhaalde wel dat het dragen van een mondmasker absoluut aanbevolen blijft. De verplichting geldt ook nog altijd als men het openbaar vervoer neemt en voor marktkramers, klonk het.

Met het ‘njet’ voor een verplichting sluit de regering zich aan bij het standpunt van onder meer minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Die noemde zo’n verplichting onder meer problematisch omdat er niet genoeg controle op mogelijk zou zijn. 

Pierre Van Damme: ‘Gemiste kans’

Wilmès stelt dan wel dat de experts hun mening bijstelden, dat blijkt niet voor élke expert te gelden. Epidemioloog Pierre Van Damme  verklaarde tegenover  VTM alvast dat wachten tot het aantal besmettingen weer stijgt ‘te laat’ is. “We geloven toch eerder in voorkomen dan genezen (...) We moeten het nu doen want dat gaat helpen om de cijfers laag te houden”.

Van Damme suggereert aan winkeliers en horeca-uitbaters om dan maar zelf stickers of acties op poten te zetten om het draagvlak voor het dragen van een mondmasker te vergroten.

Hij wijst er ook op dat de winkelbubbels (het aantal personen met wie men shopt) nu worden uitgebreid en mensen langer in de winkel zullen mogen blijven, waardoor dus ook het risico om besmet te raken vergroot. “Die maskers worden hoe langer hoe belangrijker als de drukte groter wordt, dat hebben we altijd gezegd. Als het virus aanwezig is, wordt een winkel gegarandeerd een brandhaard”. De epidemioloog wijst er nog op dat het gedrag van de bevolking “de epidemie maakt of kraakt”. 

Volgens de cijfers die Sciensano eerder vandaag bekendmaakte, worden er gemiddeld nog 93 besmettingen per dag met het coronavirus opgetekend, tegenover 89 gisteren. In de ziekenhuizen worden gemiddeld 16 nieuwe patiënten opgenomen, gisteren ging het om 12 opnames. Het gemiddeld aantal overlijdens ligt op 5.

Eerste minister Sophie Wilmès (MR).Beeld Photo News