Heropstart onderwijs: scholieren vanaf september vier dagen per week naar school

Er is een akkoord over de heropstart van het onderwijs op 1 september. De ministers van Onderwijs hebben dat akkoord toegelicht. “Het recht op leren staat voorop”, aldus Ben Weyts (N-VA). Hij noemde het onderwijsplan “een revolutionair plan”.

hh, jvh

LEES OOK. Tweede golf of niet, scholen gaan niet meer in lockdown

De scholen zullen vanaf volgend jaar openen via verschillende scenario’s met kleurencodes. “Het recht op leren staat voorop, maar onze scholen gaan pas open na een grondige veiligheidsanalyse “, aldus Weyts tijdens een persconferentie, samen met zijn Franstalige en Duitstalige collega’s, Caroline Désir en Harald Mollers. Aan elk niveau zijn concrete maatregelen gekoppeld over onder meer het aantal leerlingen dat tegelijk op school zit, het aantal dagen op school, afstandsonderwijs, groepsactiviteiten, speelplaatsregels, mondmaskers, social distancing, verluchting, extra beschermingsmateriaal, inschrijvingen, stages, examens...

In niveau ‘Groen’ is het risico op besmetting zo goed als onbestaand, in niveau ‘Geel’ is het risico laag, in niveau ‘Oranje’ is het risico matig, en in niveau ‘Rood’ is het risico hoog. “Corona zal ook volgend schooljaar nog een realiteit zijn”, aldus Weyts. “Scholen hebben duidelijke kaders nodig om zich voor te bereiden op verschillende scenario’s.”

Ambitieus

“Corona zal ook in het nieuwe schooljaar onder ons zijn, maar we hebben toch met de collega’s een ambitieus en optimistisch plan uitgewerkt”, aldus Weyts. “De maatregelen zullen heel ingrijpend zijn, maar de scholen zullen wel open zijn voor àlle leerlignen, en dat was wat ik wilde bereiken. Het recht op leren staat voorop. We kiezen voor de kinderen. Toch zullen de scholen pas open gaan na een veiligheidsanalyse en we hebben met duidelijke kleurcodes verschillende scenario’s klaar, van groen via geel en oranje naar rood.”

Vier dagen voor scholieren

Bij de start van het nieuwe schooljaar zal code geel van kracht zijn. Basisscholen blijven in dat geval vijf dagen per week open voor alle leerjaren. “Dankzij voortschrijdend wetenschappelijk inzicht weten we dat het risico op verspreiding en kwetsbaarheid pas toeneemt vanaf 12 jaar. De kleuter- en de lagere scholen zullen volgend schooljaar dus niet meer collectief gesloten worden”, aldus Weyts.

Middelbare scholen zullen in dat geval wel één dag per week gesloten worden. In principe wordt dat woensdag, tenzij de school daar anders over beslist. Er komt ook geen versoepeling van die ingreep zonder een vaccin of groepsimmuniteit, klinkt het. De kans is dus groot dat middelbare scholieren heel lang vier dagen per week fysiek naar school zullen gaan. “Op die dag kan de ene leerling bijgespijkerd worden, en krijgt de andere leerling meer verdiepende leerstof”, aldus Weyts.

Als het virus zou heropflakkeren en code oranje van kracht wordt, zouden middelbare scholieren dan weer slechts week om week les krijgen op school. De andere week zouden ze dan thuis aan preteaching doen. Scholen zouden zelf mogen kiezen hoe ze die week thuis invullen: met taken of door online les te geven.

Samenleven

Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, zegt dat er in het plan is “gewerkt aan scenario’s waarin élke lerende vanaf september terug naar school kan, op een veilige manier. Dat alle leerlingen terug naar school kunnen, is niet alleen belangrijk omdat de leraar het verschil maakt in het overbrengen van kennis en kunde, maar ook omwille van het leren samenleven dat op school mogelijk gemaakt wordt.”

Niet aangepast

Directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Lieven Boeve, is tevreden over het plan. “Er is heel sterk rekening gehouden met de dingen die we voor onze scholen naar voren hebben geschoven”, zegt hij woensdagnamiddag. “Een aantal dingen hebben we niet aangepast gekregen omdat we op een duidelijke nee stootten van de virologen”, zegt Boeve. “Bij code geel vijf dagen lesgeven in het secundair kon niet, dus het feit dat het nu vier dagen zijn is het uitdrukkelijk standpunt van de GEES. Want zo heb je 20 procent minder contacten”. De scholen verkregen dan weer wel dat de dag waarop bij code geel niet lesgegeven wordt als daar goede redenen voor zijn niet per se woensdag hoeft te zijn, zoals werd voorgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer