Huiszoeking in kerncentrale van Doel in zaak rond sabotage

Archiefbeeld © Peter Hilz

Het federaal parket heeft woensdag een huiszoeking gedaan op de site van de kerncentrale van Doel, in het kader van het onderzoek naar een daad van sabotage in de kerncentrale. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel.

jvh

“In het kader van een lopend onderzoek is een huiszoeking bezig op de site van de kerncentrale van Doel. We verlenen onze volledige medewerking”, aldus een woordvoerster. Aanvankelijk was er ook sprake van een huiszoeking op het hoofdkantoor van Engie in Brussel, maar dat bleek niet te kloppen.

Het gerecht onderzoekt een daad van sabotage in de kerncentrale van Doel 4. In augustus 2014 draaide daar iemand de afsluiter van een smeerolieleiding open. Daardoor liep de turbine vast en viel de reactor stil. Er was nooit nucleair gevaar, maar de materiële schade was enorm: meer dan 100 miljoen euro. De centrale moest lange tijd stil liggen, en Engie Electrabel leed ook grote reputatieschade.

De huiszoeking vond plaats in het kader van dat onderzoek, bevestigt het federaal parket woensdagnamiddag. Verdere informatie over mogelijke zaken die zijn meegenomen voor verder onderzoek of de ontdekking van nieuwe elementen die geleid hebben tot de huiszoeking heeft het parket niet vrijgegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen