© BELGAIMAGE

VIDEO. “Een Giant of een Whopper, ik zou het wel weten”

De vakbonden bij fastfoodketen Quick zijn na een ontmoeting met de directie dinsdagnamiddag “niet gerustgesteld”. Reden is niet zozeer de aangekondigde ombouw tot Burger King, maar wel dat de directie de sinds 2012 gevraagde sociale audits bij haar franchisenemers nog altijd niet heeft uitgevoerd. Vakbondsman Yvan De Jonge gelooft ook niet dat alle Quick-restaurants zullen verdwijnen: “Een Giant of een Whopper, ik zou het wel weten.”

Alle Belgische Quick-restaurants worden Burger King, zo raakte maandag bekend. Het investeringsfonds Kharis Capital, de hoofdfranchisehouder voor Burger King in verschillende Europese landen, gaf aan dat het via de vennootschap QSR Belgium de Belgische en Luxemburgse Quick-restaurants overneemt van de Franse Groupe Bertrand.

Al voor dat nieuws bekend was geraakt, was voor vandaag/dinsdag een vergadering tussen vakbonden en directie gepland. “We zaten immers in een conflict rond sociale audits bij de franchisenemers. We waren al in 2012 overeengekomen dat die zouden worden uitgevoerd, maar de directie heeft nog niets gedaan”, zegt Yvan De Jonge van ABVV Horval.

Tijdens de vergadering kreeg De Jonge naar eigen zeggen nog geen bewijs dat de audits er komen, al beloofde de directie wel om morgen/woensdag met de eerste twee resultaten en een kalender voor verdere controles op de proppen te komen. “De audits zijn belangrijk om de sociale cowboys op de sporen”, zegt De Jonge. “We stelden meermaals vast dat loon- en arbeidsvoorwaarden niet werden gerespecteerd. Soms lag het aan onwetendheid en werd er gecorrigeerd, maar er waren toch ook hardleerse franchisenemers.”

Het stoort De Jonge ook dat het bedrijf in de communicatie over Burger King sprak over 3.500 Quick-werknemers in België en Luxemburg. “Quick heeft zelf maar 600 werknemers. De 2.900 anderen werken voor bvba’s van de franchisenemers.” De nieuwe eigenaren zouden wel bereid zijn om sociale audits op te nemen in de nieuwe contracten met de franchisenemers, aldus De Jonge.

De vakbondsman verwacht dat de omvorming naar Burger King zeer geleidelijk zal gebeuren. “Ik reken toch op vijf jaar”, zegt hij. “Men mag de marktsterkte van Quick niet onderschatten. Men zal dit strategisch en commercieel niet van vandaag op morgen doorvoeren.” De Jonge vreest niet voor de werkgelegenheid. “De tewerkstelling bij Quick is niet van die aard dat je ze kan terugschroeven. Burger King heeft eenzelfde concept en zal wellicht niet met minder mensen kunnen werken.”

Giant of Whopper

De Jonge gelooft ook niet dat alle Quick-restaurants zullen verdwijnen. “Dan worden alle Giants verwisseld door Whoppers en krijg je Pepsi in plaats van Coca-Cola. Ik ga mijn keuze niet vertellen, maar ik zou het zéker wel weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer