Direct naar artikelinhoud
Extreemrechts

Geens: ‘Twintigtal extreemrechtse Belgen naar militaire trainingskampen in het buitenland geweest’

Minister van Justitie Koen Geens.Beeld Tim Dirven

Er is de afgelopen jaren een twintigtal extreemrechtse Belgen naar militaire trainingskampen in het buitenland gereisd. Dat heeft justitieminister Koen Geens (CD&V) onthuld. Geruchten dat ook leden van Schild en Vrienden dat hebben gedaan, wilde hij niet bevestigen – maar hij ontkende ze ook niet.

Extreemrechts terrorisme zit wereldwijd in de lift. Volgens het zopas verschenen Europol-jaarrapport over terreur waren er in 2019 al bijna even veel aanslagen en verijdelde complotten door extreemrechts als in naam van de jihad. Buiten Europa was er het bloedbad dat rechtsextremist Brenton Tarrant in het Nieuw-Zeelandse Christchurch aanrichtte, met 51 doden tot gevolg. En in het Amerikaanse El Paso schoot geestesgenoot Patrick Crusius 23 mensen dood.

Ook in België houden de veiligheidsdiensten rekening met een toenemende dreiging van extreemrechts geweld. Zo zijn er al 25 rechts-extremisten opgenomen in de Gemeenschappelijke Gegevensbank (GGB) – de vroegere OCAD-lijst, waarop ooit alleen maar Syriëstrijders stonden. Bovendien blijkt er de laatste jaren dus ook al een twintigtal extreemrechtse Belgen naar militaire trainingskampen in het buitenland vertrokken te zijn.

Dat heeft Justitieminister Koen Geens (CD&V) onthuld aan Kamerlid Jessika Soors (Groen), die hem daarover ondervroeg. Het merendeel van die kampen situeert zich in Oost-Europa en Rusland. Ze worden soms gerund door milities die ook strijders voor conflicten zoals dat in Oekraïne leveren. Geruchten dat er ook leden van het beruchte ‘Schild en Vrienden’ naar zulke kampen zijn gereisd, wil niemand bevestigen. Maar op de uitdrukkelijke vraag van Soors sprak Geens dat ook niet tegen.

“Er zijn geen indicaties over rechtstreekse banden tussen Schild en Vrienden en trainingskampen in Rusland”, luidde het. “Maar dat sluit niet uit dat individuele leden van Schild en Vrienden al hebben deelgenomen aan kampen in het buitenland.” Volgens Geens is het volgen van zo’n training ook niet noodzakelijk illegaal. “Sommige buitenlandse kampen bieden ook hun diensten aan bij bonafide organisaties zoals bewakingsfirma’s”, verduidelijkt hij.