Een beeld vrijgegeven door NASA. Siberië wordt getroffen door ongewoon hoge temperaturen en bosbranden die wetenschappers met verstomming doen slaan.
Volledig scherm
Een beeld vrijgegeven door NASA. Siberië wordt getroffen door ongewoon hoge temperaturen en bosbranden die wetenschappers met verstomming doen slaan. © EPA

Heet, heter, heetst in het noordpoolgebied: aanslepende hittegolf met nu ook recordtemperatuur baart wetenschappers zorgen

De temperaturen rond de poolcirkel blijven maar de pan uit vliegen. Al maanden worden er in Siberië ongekend hoge temperaturen opgemeten, nu lijkt er sprake van een nieuw opzienbarend hitterecord. De World Meteorological Organisation trekt opnieuw aan de alarmbel en heeft aan de Russische autoriteiten bevestiging gevraagd of op 20 juni écht een temperatuur van zo maar even 38 graden werd gemeten in de stad Verchojansk. Dat is 18 graden warmer dan de gemiddelde maximumtemperatuur in juni. En zo warm werd het nog nooit ten noorden van de poolcirkel.

15 reacties

  • Geert Tamsyn

    4 jaar geleden
    Er zijn in de geschiedenis inderdaad voorbeelden van klimaatverandering, maar niet op een paar jaar tijd zoals nu.
  • Kirsten De Laet

    4 jaar geleden
    Mensen moeten dringend leren begrijpen dat het ooit allemaal veel warmer was op aarde en dat zonder menselijke activiteiten. Ook dat is de taak van wetenschappers ipv telkens over een hittegolf hier of daar te berichten. De poolkap trok zich terug vanaf halfweg Frankrijk tot de Noordpool en daar is ze tot hiertoe gebleven. Wetenschappers zijn er tegenwoordig alom, wie een aardig woordje kan klappen wordt benoemd. Vaak zijn het pseudo wetenschappers die werken in opdracht van. Met een vet loon!
  • Nick Lersberghe

    4 jaar geleden
    @François Defosse Een wetenschapper is zo goed als altijd enorm gespecialiseerd. Iemand die zich met klimaat bezighoudt, zal niet direct overbevolking of vervuiling bestuderen.
  • Gilles Glorieux

    4 jaar geleden
    Niet de corona-crisis of de economische schade is waar we schrik moeten voor hebben, maar wel dit fenomeen dat in een stroomversnelling komt. Wie kan de klimaatverandering nog ontkennen ? Over een periode van 150 jaar hebben we zoveel vuiligheid in de atmosfeer gepompt dat we nu een kantelpunt zitten, of mogelijk al gepasseerd zijn. En dan is er nog de overbevolking en vernietiging van de eco-systemen. Zoek maar eens de video's of website van Guy McPherson en hoe hij de nabije toekomst ziet.
  • Roger Boni

    4 jaar geleden
    In Verchojansk zijn temperaturen boven de 30 graden in juni heel normaal. ( in de winter zeer koud en in de zomer zeer warm). De VN weet hiervan. In 1988 was het gecontroleerd 37,3 graden en in 1915 een max. van 37,8 graden. Dus een opwarming van 0,2 graden op 105 jaar , de warmste temperaturen gemeten. Alles op internet te vinden. Bovendien wordt de straalstroom ook gedirigeerd door de activiteiten van de zon .