Premier Wilmès herhaalt: GEES-advies gevolgd over mondmaskers

© Photo News

De beslissing om nog geen mondmaskers te verplichten in winkels blijft voor vragen zorgen. Ook in de Kamer. Premier Wilmès herhaalde dat de Nationale Veiligheidsraad de GEES-experts heeft gevolgd.

evg

De Nationale Veiligheidsraad (NVR) besliste woensdag dat er geen algemene verplichting volgt. In aanloop naar de vergadering van de NVR hadden een aantal virologen uit de GEES er nochtans voor gepleit dat mondmaskers zouden verplicht worden in winkels en warenhuizen.

Binnen de GEES haalden de medische experts het niet. De economische experts, waaronder Electrabel-voorzitter Johnny Thijs, vonden een verplichting niet wenselijk.

‘De GEES heeft niet geadviseerd een verplicht mondmaskergebruik in te voeren’, zei Wilmès, die het advies van de GEES, dat pas maandag wordt vrijgegeven, voorlas. ‘De GEES wilde dus geen verbod, ook al pleitten een aantal leden voor een dergelijk verbod op de sociale media. En dat is geen verwijt naar hen toe’, verduidelijkte de premier.

De GEES stelt wel dat de verplichting om een mondmasker te dragen op drukbevolkte plaatsen te overwegen valt bij een heropflakkering van het virus. Dat zei Wilmès woensdag ook tijdens de persconferentie.

En zo werd het mondkapje dan toch niet verplicht

Alle medische experts pleitten vóór een verplichting van mondmaskers in winkels. Maar ze haalden bakzeil in de expertengroep. En dus houdt ook de Veiligheidsraad het bij ‘sterk aanbevolen’.