Premier Wilmès herhaalt: “Veiligheidsraad heeft advies van experts gevolgd inzake mondmaskers”

Themabeeld © Peter Hilz

Premier Sophie Wilmès heeft donderdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer heel wat vragen gekregen over de polemiek over de verplichting van mondmaskers in openbare ruimtes. De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat die verplichting er niet komt. De premier herhaalde dat de NVR het advies gevolgd heeft van de GEES, de expertengroep over de exitstrategie.

jvh

In aanloop naar de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad hadden een aantal virologen uit de GEES ervoor gepleit dat mondmaskers zouden verplicht worden in winkels en warenhuizen. “Maar de GEES heeft niet geadviseerd een verplicht mondmaskergebruik in te voeren”, aldus Wilmès. De premier las het advies van de GEES, dat nog niet werd vrijgegeven, zelfs voor. “De GEES wilde dus geen verbod, ook al pleitten een aantal leden voor een dergelijk verbod op de sociale media. En dat is geen verwijt naar hen toe”, aldus de premier.

LEES OOK. Experts kritisch over beslissing van Nationale Veiligheidsraad om mondmaskers niet te verplichten

Naar verluidt waren met name de economische experten van de GEES geen voorstander van een verplichting om een mondmasker te dragen. De GEES stelt wel dat de verplichting om een mondmasker te dragen op drukbevolkte plaatsen te overwegen valt bij een heropflakkering van het virus.

LEES OOK. Waarom we toch geen mondmasker in de winkel moeten dragen: medische experts waren voor, gouverneur en ex-postbaas niet (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen