Lossere bankregel trekt Amerikaanse beurzen in het groen

Wall Street opende donderdag in het rood, maar ging een uur later vlot hoger. De Dow Jones staat op 0,2 procent winst, de S&P500 en de Nasdaq doen er allebei 0,3 procent bij.

Net voor het openen van de Amerikaanse beurzen donderdag werden de werkloosheidscijfers van vorige week bekendgemaakt. Die waren slechter dan verwacht. Analisten hadden 1,35 miljoen nieuwe aanvragen voorspeld, maar het waren er 1,48 miljoen. Het is de tweede week op rij dat de cijfers erger zijn dan gedacht.

Beleggers zijn toch niet zo vreselijk onder de indruk. Ondertussen raken ze stilaan gewend aan slecht economisch nieuws en ze blijven gewoon voortdoen zoals ze bezig waren. Bij de opening stuurden ze de beurzen nog licht lager, maar dat werd snel goedgemaakt. Een uur later staan alle beurzen in het groen.

Volcker

Vooral banken scoren en gaan tot meer dan 3 procent hoger op het nieuws dat de zogenaamde Volcker-regel minder streng wordt. Die regel legt Amerikaanse banken op welke speculatieve transacties ze al dan niet mogen uitvoeren. Banken moeten ook minder cashbuffers aanleggen.

Het positieve banknieuws maakt het hele sentiment op de beurs goed. Waar in het begin de toeristische aandelen als luchtvaartmaatschappijen en cruiserederijen nog lager gingen, noteren ze een uur later allemaal met meer dan 1 procent winst. Alleen Disney doet er 0,8 procent af nadat het moest aankondigen dat de opening van Disneyland in Californië een aantal dagen wordt uitgesteld omdat Californië een opstoot ziet in het aantal coronabesmettingen.

Ook farma doet het minder goed. Gilead, bij ons bekend van zijn samenwerking met het biotechbedrijf Galapagos, gaat meer dan 1 procent lager en Moderna doet er zelfs 8,7 procent af. Nochtans konden zij donderdag allebei goed nieuws brengen.

Moderna zou, als zijn coronavaccin goedgekeurd wordt, tegen het derde kwartaal van dit jaar 100 miljoen dosissen op de Amerikaanse markt kunnen hebben. Gilead heeft dan weer toestemming gekregen om remdesivir, zijn medicijn tegen het coronavirus, een jaar lang te verkopen in Europa.

Meer