Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Ook wie maar één of twee dagen werkloos was, krijgt energiepremie van 200 euro

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).Beeld BELGA

Ruim 700.000 mensen hebben de Vlaamse energiepremie ontvangen voor mensen die tijdelijk werkloos zijn door corona. Daar zijn ook zo’n 30.000 mensen bij die maar één of twee dagen werkloos waren. Dat meldt VRT. Gezinnen waarin beide partners minstens een dag werkloos zijn, krijgen de premie twee keer.

Na de uitbraak van het coronavirus en de bijhorende maatregelen, besliste de Vlaamse regering om werknemers die tijdelijk werkloos werden, financieel te steunen. Op voorstel van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) beloofde de regering eenmalig de water-, gas- en elektriciteitsfactuur van die gezinnen voor haar rekening te nemen.

Concreet kwam er een forfaitair bedrag van 202 euro, voor iedereen die minstens één dag tijdelijk werkloos werd tussen 20 maart en 17 juli. Een inkomensgrens is er niet. Die premie is intussen uitbetaald aan ruim 702.000 mensen.

Uit cijfers van de RVA blijkt dat, sinds het begin van de coronacrisis, ruim 27.000 mensen in Vlaanderen maar één of twee dagen tijdelijk werkloos waren. Dat is een voorlopig cijfer, want dat is enkel het aantal tijdelijk werklozen aan wie al een uitkering is uitbetaald. Aangezien het bedrag van 202 euro automatisch wordt overgemaakt, ontvingen ook deze mensen de volledige premie.